• Startsida
  • / Nyheter
  • / Distansutbildningar för tekniska yrken skapar möjligheter

Distansutbildningar för tekniska yrken skapar möjligheter

Campus Värnamo och Tekniska Högskolan i Jönköping startar en ny yrkeshögskoleutbildning på distans för Verktygstekniker i höst. Det beskedet kom från Myndigheten för yrkeshögskolan i tisdags (11/1). Vidare har Värnamo fått fortsatt förtroende att utbilda Webbutvecklare på distans.

I augusti startar Campus Värnamo och Tekniska Högskolan i Jönköping en nyutvecklad 2-årig yrkeshögskoleutbildning för Verktygstekniker, en kritisk och mycket efterfrågad kompetens för tillverkningsindustrin. Utbildningen leder till kompetenser för att arbeta med och slutföra projekt i verktygsframtagning utifrån ekonomi, kvalitet, hållbarhet och arbetsmiljö men också felsökning, reparation och underhåll av verktyg. Beviljandet omfattar start av två nya utbildningsomgångar.

Utbildningen Verktygsteknik har ett helt nytt upplägg där de teoretiska delarna kommer att genomföras på distans och de praktiska momenten sker på plats, samt till stor del ute på företagen. Detta gör att det är möjligt att kombinera utbildningen med arbete på ett företag som har verktygstillverkning eller underhåll i verksamheten - en ypperlig möjlighet för kompetensutveckling av anställda men även en möjlighet för tekniskt intresserade att komma in i yrket.
Digitala informationsträffar kommer att genomföras den 18:e och 26:e januari.

Så här säger en av de drivande representanterna i framtagandet av utbildningen Verktygsteknik:

Det här är en viktig utbildning för att säkerställa kompetensen inom verktygsteknik. Vi ser med oro på framtiden då avsaknaden av verktygstekniker/makare i regionen är extremt skriande. Att expandera känns svårt just pga. bristen på kvalificerad personal.

Fredrik Fransson, VD Forsheda Stålverktyg AB

Verktygstillverkning är på väg tillbaka till Sverige och behovet av riktigt utbildade verktygstekniker och verktygsmakare är stort och kommer bli större.

Michael Jonsson, VD AD-Plast AB

Det är enormt svårt att hitta utbildade verktygsmakare och verktygstekniker. Behovet är stort i hela landet och framför allt här i Jönköpings län. Det är viktigt för våra företag och för oss i branschorganisationerna är det glädjande att utbildningen blev beviljad. Kompetensen denna utbildning ger är en viktig och fundamental del för företagens framtid i och med det nya upplägget.

Joakim Wiedesheim, VD Polymercentrum AB

Thule är i stark utveckling och det satsas stort i Hillerstorp. Det gör att vi kontinuerligt behöver få in fler personer med kompetens från utbildningen Verktygsteknik. Vi har anställt från den tidigare platsbundna utbildningen.

Joakim Kilén, chef för verktygsavdelningen på Thule Sweden AB

Populära Webbutvecklarutbildningen fortsätter 

Myndigheten för Yrkeshögskolan beviljade även fortsättning med tre nya intag av utbildningen Webbutvecklare .NET, den utbildning som har flest antal sökande hos Campus Värnamo. Även denna utbildning genomförs i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping.

Det finns ett enormt behov av webbutvecklare. Det behövs över 8 900 backend-utvecklare i Sverige, vilket den här utbildningen utbildar till. Det digitala Sverige byggs inte av affärsutvecklare som aldrig programmerat utan av bl.a. webbutvecklare som varje dag metodiskt tar tag i nästa rad kod.

Så här säger en av de drivande representanterna i framtagandet av utbildningen Webbutvecklare:

Digitaliseringen, framför allt inom industrin, driver på̊ Netmines och branschens tillväxt. Vår största utmaning för att växa är att hitta hantverkskunniga medarbetare inom programmering. Därför är utbildningen Webbutvecklare .NET superviktig. Vi har anställt flera från utbildningen och ser fram emot att få anställa fler de kommande 3-5 åren

Johan Kristins, ansvarig för mjukvaruutveckling vid Netmine AB och ordförande i pågående utbildnings ledningsgrupp

Frågor besvaras av

Niclas Stensson

Niclas Stensson
Utvecklingsstrateg
Kompetensutveckling för näringslivet

Skriv ut sidan