Nydala klosterkyrka
Nydala kloster grundades år 1143, och är ett av de första cistercienserklostren i Norden. Här levde och verkade franska cisterciensermunkar i 400 år.
Idag återstår delar av klosterkyrkan, portkapellet samt ruiner från tidigare byggnader. Här kan du njuta av den vackra miljön, ruinerna och den historiska klosterträdgården, anlagd efter medeltida förebild. Du kan ta hjälp av audioguider på plats för att lära dig mer om den fantastiska historien.
Guidade visningar
Under sommaren erbjuds guidade visningar i Nydala klosterkyrka och i klosterträdgården. Du kan året runt boka en guidad visning för en grupp, detta gör du via Pastorsexpeditionen i Värnamo.
Krönikespelet – Det rika Nova Vallis
1143 sände Bernard av Clairvaux de första munkarna till Småland för att bygga ett kloster vid sjön Rusken. Med tiden blev deras Nova Vallis rikt och mäktigt. Munkarnas liv i klostret skildras i krönikespelet ”Det rika Nova Vallis” som vanligtvis spelas i Nydala klosterträdgård årligen i slutet av augusti.
Som en tradition uppförs skådespelet om munkarna, makten och härligheten i det medeltida cistercienserklostret Nova Vallis vid sjön Rusken. Spelet baseras på verkliga händelser från klostrets storhetstid under 1300-talet: Avraden med klostrets landbönder. Bråket på Vrigstad marknad. Jarlens bortrövande av en blivande munk. Allt återberättat av munken Ingar, som hela sitt liv haft samvetskval över klostrets rikedom och till slut rymde därifrån.
Det rika Nova Vallis framförs som en friluftsteater i Nydala klosterträdgård, mellan portkapellet och klosterkyrkan. Skådespelare, musiker och dansare deltar. Och ibland en och annan tupp. Rollerna spelas av amatörer från Nydala, Fryele, Värnamo, Vrigstad och Växjö. Det rika Nova Vallis, arrangeras av Nydala byalag och är den viktigaste intäktskällan till deras insatser i byns kulturmiljö, kafé och herrgård.
Mer information om krönikespelet och biljetter kan beställas på Nydala byalags webbplats.
Utforska Värnamo kommuns rika kulturarv på vår helt nya webbplats! Ta del av allt från industrihistoria till sägner och berättelser.
Läs mer om kyrkor och på vår nya miniwebb "Digitalt kulturarv"!