Ohs
Ohs är en liten by med tydliga spår av järnbrukets historia. Här bor ungefär 200 invånare fördelade i byn och på omgivande landsbygd. Ohs ligger i södra änden av sjön Rusken, cirka 23 km öster om Värnamo. Området är rikt på kulturhistoria med bland annat museijärnvägen Ohsabanan som ett populärt besöksmål.
Service, kommunikationer och boende i Ohs
Ohs ligger i en vacker miljö intill sjön Rusken och har ett rikt kulturarv med kopplingar till järnbrukets historia. Orten växte upp som en bruksort med järnbruk på 1600-talet. Järnhanteringen lades ned 1893 och övergick då till tillverkning av pappersmassa. Samhället präglas än idag av bruksmiljön med museijärnväg, bruksmuseum, herrgården och en kraftstation.
Service
I Ohs finns en bybibbla, vid Ohs brukslokal. En bybibbla är en plats där vi erbjuder biblioteksservice. Reservera det du vill låna, så kör vi ut det till bybibblan.
Läs mer om våra bybibblor på bibliotek.varnamo.se
Kommunikationer
Det är enkelt att ta sig till Ohs med bil. Från Värnamo är det en cirka 20 minuters bilresa. Sommartid kan du ta Ohsabanan till Bor för vidare resa med Länstrafikens tåg och bussar.
Boende
Ohs samhälle har mest villabebyggelse. Samhället är omgivet av lantbruk och ett antal företag.
Under sommaren kan du fika på Jernvägscaféet som öppnar i samband med att Ohsabanan kör sina turer.
Läs mer om Ohsabanan på deras webbplats
Ohs erbjuder ett bra friluftsliv. Här finns badplats, fotbollsplan, vandringsleder, båtplatser, en isättningsramp för fritidsbåtar och en mysig grillplats med bästa läget.
Läs mer om isättningsrampen i Ohs på webbplatsen Värnamos naturkarta
I Ohs finns flera föreningar som arrangerar aktiviteter, evenemang och är involverade i arbetet med båtplatserna med mera.
Du hittar information om alla föreningar i Värnamo kommuns föreningsregister
Missa inte detta när du är i Ohs
Kultur och historia
- Ohsabanan museijärnväg erbjuder en spännande tågresa genom skogslandskapet. Tågen dras vanligtvis av ånglok, med diesellok i reserv. Spårvidden är bara 600 millimeter och järnvägen är bevarad i sin ursprungliga längd, nästan 15 km, med Ohs Bruk som huvudstation.
- I Ohs Bruksmuseum finns verktyg och redskap som visar Ohs järnbruks historia från 1660-talet och framåt. Arkivet från det gamla järnbruket är också samlat här, samt en mängd vardagsföremål med en intressant historia.
Läs mer om Ohsabanan och bruksmuseet på deras webbplats
- Kyrkan i Ohs uppfördes för brukets räkning åren 1929-1931 av bruksdisponenten Erik Berglund med familj.
Läs mer om Ohs kyrka på Svenska kyrkans webbplats
Fiske, bad och natur
- Rusken är känd som en av Sydsveriges bästa gösfiskesjöar. Runt sjön finns en fiskecamp som erbjuder båtar och fiskehjälp.
Läs mer om fiskeguide på Sandviks fiskecamps webbplats
- Kalvsjön är en put and take-fiskesjö som ligger öster om Ohs. I sjön finns regnbågslax och öring som kan fiskas från bryggor runt sjön eller från vadarplatser.
Läs mer information om fiske i Kalvsjön på Kalvsjöns webbplats
- Badplatsen Flickornas udde ligger i närheten av Ohs kyrka. Vattnet är grunt och det finns brygga, grillplats, picknickbord, toaletter och omklädningsrum. Här finns även en meditationsplats ute på udden där altaret utgörs av en stentrappa.
Läs mer om badplatsen i Ohs på webbplatsen Värnamos naturkarta
- Ta en tur runt sjön Rusken. Runt sjön finns vackra vyer och en fantastisk utsikt. Du passerar naturreservat, badplatser, caféer, Nydala klosterkyrka, Smedjan i Långö, utsiktsplatsen i Svensbygd och en och annan hantverkare.
Vandra och cykla
- Västra sigfridsleden är den småländska etappen av den berömda pilgrimsleden som sträcker sig mellan Santiago de Compostela i norra Spanien och Nidaros/Trondheim i Norge. I dagsläget går Västra Sigfridsleden från Ingelstad i Kronobergs län, förbi Ohs till Nydala klosterkyrka.
Läs mer om Västra sigfridsleden på webbplatsen Värnamos naturkarta
- Från Ohs kan du cykla Rusken runt, en fin men bitvis kuperad cykelled på cirka 60 km som är markerad med skyltar.
Läs mer om att cykla Rusken runt på webbplatsen Värnamos naturkarta