Forn- och kulturhistoriska lämningar och miljöer
Värnamo har unika och välbevarade spår från förr som är formade av människan i olika tider och syften. Fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar finns runt omkring oss, i alla olika miljöer och former.

Spår från förr
De äldsta spåren från förr utgörs av boplatser från stenåldern samt gravar från bronsåldern och järnåldern.
Gravrösen och gravhögar finns på många platser i kommunen, till exempel Stora rör och Mosslelund i Värnamo, Tånnö gravfält i Tånnö, Kärda och Bredaryd. Från bronsåldern finns hällristningar i bland annat Dannäs och Hånger och från vikingatiden finns kända runstenar, exempelvis Runemo i Värnamo och Forshedastenen i Forsheda.
Kyrkomiljöer från olika tidsperioder
I kommunen finns värdefulla kyrkomiljöer från olika tidsperioder, exempelvis Nydala klosterkyrka, Rydaholms kyrka, Torskinge kyrka och Hångers gamla kyrkogård.
Läs mer information om Nydala kloster på Nydala klosterträdgårds webbplats.
Läs mer information om Torskinge kyrka på Svenska kyrkans webbplats.
Läs mer information om Hångers gamla kyrkogård på Naturkartan.se.
Rydaholms kyrka
Det mäktiga tornet med dubbelspiror ger kyrkan ett katedralliknande utseende. Delar av den ursprungliga byggnaden från 1100-talet är bevarad. Rydaholmsalnen blev 1604 antagen som rikets längdmått. En kopia av den hänger i kyrkan.
Rydaholms kyrka byggdes troligen redan på 1100-talet och byggdes om under 1200-talet och 1800-talet. Initiativet till kyrkan i Rydaholm är osäkert men den påkostade arkitekturen tyder på att platsen var strategiskt och omsorgsfullt utvald. Kyrkans altartavla är målad av Valdemar Lorentzon.
Läs mer om Rydaholms kyrka på Svenska kyrkans webbplats.
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader
Det finns även kulturhistoriskt värdefulla byggnader som Eds herrgård, Hörle herrgård, Ohs herrgård, Bruno Mathssons villa Södrakull i Tånnö, Tingshuset i Värnamo och Moens gård i Gällaryd.
Mer information om Moens gård hittar du på Naturkartans webbplats.
Läs mer information om Bruno Mathssons villa Södrakull på Bruno Mathssons webbplats.
Eds herrgård
Byggnaden uppfördes mellan 1790 och 1799, med tillbyggnad 1848.
Byggnadsminnet utgörs av Eds herrgård och består av huvudbyggnaden, norra flygeln, södra flygeln, brobyggnaderna, båthuset, stenmagasinet och smedjan. Huvudbyggnaden, vars äldsta delar troligen är från 1790 är starkt präglad av en om- och tillbyggnad ifrån 1848.
Byggnaden är uppförd av timmer i två våningar och med en mezzaninvåning (halvvåning). Fasaden är klädd med liggande fasspontpanel och horisontellt indelad av flera gesimser (profilerat listverk mellan fasad och tak). Husfasadens östra mittparti är markerat med en frontespis, två pilastrar (kolonformade väggpelare) och en stor veranda under en balkong. Västfasaden har två sidorisaliter (svagt framskjutande sidopartier) och fyra inbyggda balkonger. Byggnadens sadeltak är helvalmat och med takfall på alla fyra sidorna.