Åminne bruk
Sju kilometer söder om Värnamo ligger Åminne. Här finns Åminne Bruk, Smålands bäst bevarade sjömalmshytta. Åminne Bruk har gått från att vara en arbetsplats med många arbetare, till ett museum med många besökare. Åminne betraktades under 1800-talet som den främsta sjömalmshyttan i Småland.

En lång historia
Åminne bruk har en lång historia, som börjar redan i början av 1800-talet, då en masugn för järnframställning anlades i Gamla Åminne vid Källundasjön. 1899 flyttade järnindustrin till Åminne vid sjön Vidöstern och ett samhälle växte upp kring bruket och järnvägen. Masugnen sysselsatte många under de 34 åren den var i bruk, och produkter som tillverkades var bland annat kaminer, gräsklippare och manglar. Den sista blåsningen skedde i Åminne 1934, men gjuteriet levde vidare ända in på 1990-talet.
Idag innehåller museet det industriella arvet av brukets historia med en välbevarad masugn, en större samling av verktyg och maskiner samt föremål som tillverkades på bruket. På bruksområdet finns även en kollada, ett våghus och ett magasin som tidigare inrymt ett modellsnickeri. I den välbevarade miljön kan du följa järnets väg från sjömalm via masugn och gjuteri till färdig produkt.
Guidad visning
Du kan boka en guidad visning på Åminne Bruk och lyssna till berättelsen om brukets historia, om hur sjömalmen fiskades upp ur sjöarna och hur arbetarna levde.
Runes handelsbod
Rune Henningssons livsverk är säkrat för framtiden. Hans unika samling som skildrar ungefär 100 år av lanthandelns historia har blivit museum på Åminne Bruk. År 1920 startade Henning Johansson en affär i huset tvärs över gatan från Åminne bruk. Hans son Rune Henningsson tog över och drev butiken i många år, ända fram till en bit in på 1970-talet. Då hade Rune även hunnit med att starta Rörstorpshallen i Värnamo. Sedan 2017 kan man återigen kliva in i den gamla handelsboden intill Åminne Bruksmuseum. Handelsboden har öppet under sommaren i samband med att Åminnne bruk har öppet.