Industrins kulturarv
Att Värnamo ligger mitt i en industrität och innovativ region är inget som går dig obemärkt förbi. Det industriella kulturarvet är en del av vår lokala, regionala och nationella identitet.
Här har många mindre och större industrier och entrepröner bidragit till regionens framåtanda, den kända Gnosjöandan, sedan långt tillbaka i tiden.

Industriella spår redan från järnåldern
Här finns industriella spår redan från järnåldern och medeltiden med lämningar, bland annat i Nydala och Rydaholm, efter småindustrier, kolning i kolgropar och järntillverkning i enkla blästerugnar. Under medeltiden etablerades även kvarnar i bland annat Nydala och Hörle.
Under 1600-talet grundades det första järnbruket, Ohs bruk som sedan följdes av Hörle bruk och Åminne bruk. Under 1700-talet och 1800-talet blev det vanligt att uppföra kvarnar och sågar längs med vattendragen och i skogarna producerades träkol i kolmilor, tjära i tjärdalar och pottaska i pottaskugnar. Även smedjor och linbastur eller lingropar fanns runt byar och gårdar.
Industrialiseringen bidrog till nya företag och näringar
Järnvägar, ångmaskiner och elektricitet blev under slutet av 1800-talet till början av 1900-talet avgörande för industrins utveckling och placeringen av fabrikerna. Detta minskade beroendet av närheten till vattendragen för energi eller till vatten-/vintervägar för transporter av varor. Både Åminne bruk och Ohs bruk fick nu tillgång till järnväg. För Värnamo och orterna runt omkring innebar det även att ett stort antal nya företag och näringar bildades där nu verkstadsindustrin och möbelindustrin växte till framgångsrika branscher.
Den industriella utvecklingen under de senaste tvåhundra åren har på ett avgörande sätt påverkat och utvecklat samhället. Det har förändrat människors arbetsliv, konsumtionsmönster, värderingar och livsformer, och också förändrat våra landskap, vår bebyggelse, teknikutveckling och produktionsförhållanden.