Årets kulturkommun 2024
Värnamo är Årets kulturkommun 2024! Vi har fått priset för vårt breda utbud av kulturaktiviteter för alla åldrar men med särskilt fokus på barn och unga. Det är Fackförbundet Vision som delar ut priset.
Årets kulturkommun 2024
Det är första gången någonsin som en kommun i Jönköpings län får utmärkelsen, som delats ut sedan 1987.
Juryns motivering lyder:
”Värnamo har en väl fungerande kulturförvaltning och kulturnämnd där den viktiga principen om armlängds avstånd för konstnärlig gestaltning är inskriven i styrdokumenten. Kommunen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som göder kreativiteten och skaparglädjen hos barn och unga. Genom ett målmedvetet publikarbete har Värnamo en fast scen med bästa tänkbara förutsättningar. Värnamo får också utväxling för kulturens rehabiliterande förmåga genom att erbjuda kulturunderstödd rehabilitering i ett permanent samarbete med regionen.”
Nu är äpplet på plats i Värnamo
Utmärkelsen är ett vandringspris i form av ett glasäpple tillverkat av konstnären Rune Strand. Vandringspriset överlämnades till Värnamo 2 februari 2024.
Läs nyheten om prisceremonin på webbplatsen kommun.varnamo.se
12 små filmer om kulturkommunen
Med anledning av att Värnamo kommun är Årets kulturkommun har vi gjort tolv korta små filmer som ska visa på både den bredd och den spets som finns inom kommunens kulturliv. Vi publicerar en film i månaden. Först ut är en lite längre film som ger en sammanfattande bild av kulturkommunen Värnamo.
Filmerna är filmade och redigerade av Alin Popescu. Speaker är skådespelerskan Anna Sise från Värnamo.
Andra filmen om Årets kulturkommun har fokus på Gummifabriken.
Trejde filmen om Årets kulturkommun har fokus på kulturevenemang.
Fjärde filmen om Årets kulturkommun 2024 med fokus på film, bland annat Värnamo filmhistoriska festival.
Femte filmen om Årets kulturkommun 2024 handlar om Vandalorum.
Sjätte filmen om Årets kulturkommun 2024 handlar om konsten i kommunen.
Sjunde filmen om Årets kulturkommun 2024 handlar om kulturarv.
Rösten ni hör i filmen om kulturkommunen Värnamo tillhör Anna Sise, skådespelerska och sångerska uppvuxen i Värnamo. Hon har även läst in speakertexterna till de elva lite kortare filmerna som publiceras under året.
Vi ställde några frågor till Anna om inläsningen, Värnamo och kulturen.
Hur kändes det att läsa in texterna om din hemkommun?
Jag valde att ta tillbaka min gamla dialekt som med åren tyvärr har slipats bort lite. Det var väldigt roligt. Det händer något i kroppen när man kastas tillbaka i tiden. Det väckte minnen. Det var lite som att gå in i en roll som skådespelare, samtidigt som det är det som är jag – mitt gamla jag.
Vad betyder Värnamo för dig?
Hela min släkt på mammas sida kommer från Horda och Värnamo, så det betyder hemma, trygghet och något välkänt. Jag identifierar mig väldigt mycket som en smålänning och kopplar min arbetarfamilj med Småland, min morfar som var dräng och alla andra i släkten som slet och arbetade väldigt hårt. Mina närmsta vänner är från uppväxten i Värnamo.
Hur har Värnamo förändrats som kulturkommun sedan din uppväxt?
Ibland kan jag känna att det inte fanns någon kultur när jag växte upp, men det är inte riktigt sant. Jag var med i Värnamo dans och drama och besökte Riksteaterns föreställningar. Men det har hänt väldigt mycket positivt med kulturen i Värnamo sedan dess och det har gjorts fantastiska satsningar. Så himla kul att Värnamo fått hederstiteln Årets kulturkommun i år!
Vad har du på gång närmast?
Just nu spelar vi in tredje säsongen av ”Tunna blå linjen”. Sedan är jag med i en politisk thriller som heter ”Doktrinen” som visas på TV4 i höst. Och så är det en del andra roller som jag inte får säga så mycket om ännu. Musiken ligger lite på is just nu, men jag längtar efter att komma igång med jazz igen.