Kulturhistoria, kulturarv och historiska museer
Vill du upptäcka historien som format Värnamobygden till vad den är i dag, finns här en gedigen kulturhistoria och ett spännande kulturarv som är väl bevarat och öppet för allmänheten att betrakta.
Vill du upptäcka historien som format Värnamobygden till vad den är i dag, finns här en gedigen kulturhistoria och ett spännande kulturarv som är väl bevarat och öppet för allmänheten att betrakta.
Apladalen tar dig genom lummig natur med stora grönområden och stugor från 1700- och 1800-talet, mitt i centrala Värnamo.
Värnamo har unika och välbevarade spår från förr som är formade av människan i olika tider och syften. Fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar finns runt omkring oss, i alla olika miljöer och former.
I hembygdsparkerna får du uppleva gårdar och miljöer från förr. Varje hembygdspark berättar sin historia kring platsen och sina byggnader, och det är inte bara historia du får ta del av här.
Att Värnamo ligger mitt i en industrität och innovativ region är inget som går dig obemärkt förbi. Det industriella kulturarvet är en del av vår lokala, regionala och nationella identitet.
Historiska Sällskapet Gamla Wernamo, Skaftarps kvarnförening och Ohs Bruks Järnvägs Museiförening är tre stycken kulturhistoriska föreningar med eldsjälar som jobbar för att bevara och föra vidare den historiska kulturen i Värnamo.
Nydala kloster grundades år 1143, och är ett av de första cistercienserklostren i Norden. Här levde och verkade franska cisterciensermunkar i 400 år.
Ohsabanan är en museijärnväg i Ohs där du kan åka tåg som man gjorde förr. Järnvägen är en gammal industrijärnväg som byggdes mellan 1907 och 1910 för att frakta gods mellan Bor och Ohs Bruk. På området hittar du även Ohs bruksmuseum, som tar dig tillbaka i historien till brukstiden i Ohs.
Smålands bil-, musik- och leksaksmuseum är ett museum utöver det vanliga. Gör ett besök och upplev en fantastisk samling i unik miljö. Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop.
Sägner, skrönor och berättelser om platser runt om i Värnamo finns det gott om. Dessa har berättats och förts vidare i generationer både muntligt och en del finns även dokumenterade i olika böcker och skrifter.
Ett lugnare alternativ till motorvägen E4 är att färdas längs med Turistväg Riksettan, R1. Allt var förstås inte bättre förr, men att i alldeles lagom hastighet färdas längs med Riksettan är ett njutbart sätt att resa.
Värnamo kommun och Jönköpings länsmuseum har tillsammans skapat och arbetat fram formen för den kulturarvsnod med utställningar som finns i Gummifabriken.
Sju kilometer söder om Värnamo ligger Åminne. Här finns Åminne Bruk, Smålands bäst bevarade sjömalmshytta. Åminne Bruk har gått från att vara en arbetsplats med många arbetare, till ett museum med många besökare. Åminne betraktades under 1800-talet som den främsta sjömalmshyttan i Småland.