Äpplets dag - recept på knäckig äppelpaj

Den 25 september är det äpplets dag. Det är en temadag för att hylla det svenska äpplet. Vi tipsar om att baka en knäckig äppelpaj för att fira. Här hittar du receptet.
Nyligen lanserade vi en fruktkarta som visar var du kan plocka frukt på kommunens mark. Gå in på https://karta.varnamo.se/fruktkartaLänk till annan webbplats. för att hitta träd nära dig, plocka med dig några äpplen och baka.
Ingredienser
- 600 gram äpplen
- 3 deciliter havregryn
- 2 teskedar bakpulver
- 0,5 deciliter honung
- 1 tesked kanel
- 150 gram smör
- 1,5 deciliter vetemjöl
- 1,5 deciliter muscovadosocker eller råsocker
- 0,75 deciliter grädde
- 1 tesked flingsalt
Gör såhär
- Sätt ugnen på 195 grader
- Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord bakform
- Smält smöret, honung, råsocker och grädde tillsammans i en kastrull. Ta sedan bort från värmen
- Blanda ner havregryn, mjöl, bakpulver, kanel och flingsalt i kastrullen med smörblandningen
- Fördela smeten över äpplena
- Kör i ugnen cirka 30 minuter tills pajen är knäckig och gyllenbrun
- Låt pajen svalna
- Servera med vispgrädde, vaniljsås eller glass. Njut!
Ersättning
- Glutenfri: Havregrynen och vetemjölet byts ut mot glutenfria produkter
- Laktosfri: Grädden byts ut mot laktosfri grädde
- Mjölkproteinfri: Alla mjölkprodukter byts ut mot mjölkfria alternativ
- Vegansk: Alla mjölkprodukter byts ut mot mjölkfria alternativ. Honungen byts ut mot sirap.