Lek med föremål

Vi välkomnar dig och din klass till Lek med föremål som passar för årskurs fem. Ett program där eleverna får lära sig att programmera i LEGO Education SPIKE Prime och använda sensorer för att styra och interagera med föremål på en bana.

Mer information och anmälan hittar du längre ner på sidan.

#teknikärkul - LEGO Spike Prime - Lek med föremål

Vi samtalar under aktiviteten om hur en avståndssensor kan användas för att mäta avstånd. I slutet av aktiviteten kommer eleverna att kunna programmera körningsbasen så att den hämtar och lämnar fyra LEGO-klossar på olika avstånd.

Tidsomfattning

Cirka två timmar och trettio minuter.

Anmälan

Anmäl i formuläret nedan

Centralt innehåll i läroplanen som i första hand behandlas

Tekniska lösningar

  • Hur några komponenter i vanliga tekniska system benämns och samverkar, till exempel i en cykel eller i ett enkelt produktions- eller transportsystem.
  • Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.
  • Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter och enkel elektronik för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning. Begrepp som används i samband med detta.

Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar

  • Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Att styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering.
  • Styrning av egna konstruktioner eller andra föremål med programmering.

 

  • Observationer och experiment med såväl analoga som digitala verktyg. Planering, utförande, värdering av resultat samt dokumentation med ord, bilder och tabeller

Algebra

  • Programmering i visuella programmeringsmiljöer. Hur algoritmer skapas och används vid programmering. ​

Geometri

  • Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, massa, volym, tid och vinkel med standardiserade måttenheter samt enhetsbyten i samband med detta

Frågor besvaras av

Lena Bjuvensjö

Lena Bjuvensjö
Teknikinspiratör Teknikcenter

Skriv ut sidan

Sidansvarig


Oscar Axelsson
oscar.axelsson@varnamo.se
Uppdaterad: 2022-05-18