Finnvedens gymnasium
Besöksadress och kontakt
Vill du förstå dig själv och din omvärld? På samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig att förstå andra människors livssituationer, och att se saker ut olika perspektiv.
Samhällsvetenskapsprogrammet riktar sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och i vår omvärld. Du studerar olika samhällsfrågor och utmanas att utveckla ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt.
Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger dig en bred utbildning inom samhällsvetenskapliga ämnen. Du lär dig att formulera och utreda olika frågeställningar genom att använda samhällsvetenskapliga teorier och metoder.
I utbildningen tar vi exempelvis upp demokratiska värderingar, hållbar samhällsutveckling, internationella relationer, makt samt människors livsvillkor. Du ges möjlighet att redovisa, diskutera och motivera dina tankar och åsikter vid grupparbeten, enskilda arbeten och vid seminarier. Du ges möjlighet att successivt öka din analysförmåga och utveckla verktyg såväl muntligt som skriftligt för att göra dig väl förberedd för vidare studier.
Inriktningar (väljs inför årskurs 2)
Om du väljer beteendeskap får du lära dig mer om hur människor samspelar med varandra, både som individer och i olika grupper. Du får också fördjupade kunskaper om kommunikation, ledarskap och organisation samt hur du använder samhällsvetenskapliga metoder i ämnen som sociologi och psykologi.
I inriktningen samhällsvetenskap undersöker vi hur samhället var uppbyggt förr i tiden och hur det påverkar samhället som vi lever i idag. Du breddar och fördjupar din förståelse för aktuella samhällsfrågor, samt lär dig använda och utveckla ett tvärvetenskapligt förhållningssätt i ämnen som samhällskunskap, historia, religion och geografi.
På samhällsvetenskapsprogrammet får du en bra grund för ett yrkesliv, där du har möjlighet att påverka samhället. Dessutom får du en god allmänbildning och kunskaper som är viktiga i vårt samhälle. Du får en bred behörighet för att studera vidare på högskolor och universitet i Sverige och utomlands. Exempel på yrken du kan utbilda dig vidare till: jurist, polis, socionom, lärare, kurator, journalist, kriminolog, statsvetare, beteendevetare, behandlingspedagog.
Pernilla Olsson
pernilla.olsson@edu.varnamo.se
Charlotte Bäckman
0370–37 81 16
charlotte.backman@edu.varnamo.se
"Programmet ger en bred utbildning och skapar bra valmöjligheter inför framtiden om man inte vet vad man vill bli. Vi får ta mycket egna initiativ med stöd från lärarna och de uppmuntrar till diskussion i grupp"
// Josefin och Lukas
Engelska 5
Engelska 6
Historia 1b
Idrott och hälsa 1
Matematik 1b
Matematik 2b
Naturkunskap 1b
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1b
Svenska 1
Svenska 2
Svenska 3
eller
Svenska som andraspråk 1
Svenska som andraspråk 2
Svenska som andraspråk 3
Filosofi 1
Moderna språk
Psykologi 1
Programfördjupning
Inriktining (se separat innehåll)
Individuellt val
Gymnasiearbete
Totalt antal poäng
Geografi 1
Historia 2a
Religionskunskap 2
Samhällskunskap 2
Samhällskunskap 3
Ledarskap och organisation
Kommunikation
Psykologi 2a
Samhällskunskap 2
Sociologi
Skriv ut