Lärlingsutbildningen ger dig de bästa förutsättningarna för ditt framtida yrkesliv genom att du kombinerar lärande i skolan och arbetslivet!
På Figy erbjuder vi dig att läsa ett yrkesprogram med inriktning lärling inom många av våra yrkesprogram. Skolan ger dig de grundläggande kunskaperna och lärlingsföretaget tar dig vidare i din kunskapsutveckling och ger dig det senast inom branschen. Som lärling har du också möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Din tid ute på företaget, arbetsplatsförlagt läranden (APL) planeras och dokumenteras tillsammans med dig, dina lärare och din utsedda handledare på företaget. Du har själv stora möjligheter att vara med och välja mellan olika arbetsplatser inom din bransch, för vi vet av erfarenhet att valet av APL-plats har en avgörande roll för hur du trivs och utvecklas inom ditt framtida yrke. Genom att du är ute mer tid på en arbetsplats har du möjlighet att bygga upp ett brett kontaktnät i yrkeslivet, samtidigt som du får en yrkesexamen.
Mer information om APL finns på sidan Arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Lärlingsersättning
Du som går en lärlingsutbildning kan ansöka om ett lärlingsbidrag från CSN. Beloppet på bidraget är 1000 kr per månad (under nio månader), utöver ditt vanliga studiebidrag. Bidraget är tänkt som ett extra stöd för dig i samband med din APL på ett företag.
Du kan läsa mer om lärlingsbidraget på CSN:s webbplats.
Lärlingsutbildningar som du kan välja
Bygg- och anläggningsprogrammet
Inriktningar inom bygg- och anläggningsprogrammet:
- Husbyggnad
- Mark och anläggning
- Plåtslageri
- Måleri
Om du går en lärlingsutbildning inom bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig de klassiska hantverksyrken som behövs när man bygger hus och olika typer av anläggningar.
Vi samarbetar med bland annat: Bygga, Lagans byggnads, GBJ, Franssons bygg, Finnvedens bygg, Söderqvist gräv, Hillerstorps schakt, Jochnicks rör. Företagen tar emot elever i mån av plats.
På sidan Bygg- och anläggningsprogrammet finns mer information om programmet
El- och energiprogrammet
Inriktning: Automation
På denna inriktning lär du dig hur man planerar, installerar och driftsätter automatiserade produktionssystem. Du får kunskap om hur man underhåller och felsöker system. Efter utbildningen kan du bland annat bli automationstekniker, processtekniker, industritekniker och mekatroniker. Antalet platser är begränsade.
På sidan El- och energiprogrammet kan du läsa mer om inriktningen automation
Fordons- och transportprogrammet
Inriktning: Karosseri och lackering
Om du väljer inriktningen karosseri och lackering får du lära dig om bilskadeteknik, materiallära, arbetsmetoder, verktyg och andra hjälpmedel för reparation av skadade fordon och lackeringsteknik. Utbildningen kan leda till yrken såsom bilskadereparatör.
Inriktning: Lastbil och mobila maskiner
I inriktningen lastbil och mobila maskiner lär du dig felsökning och reparation av tunga fordon och personbilar. Vi samarbetar med: Svenstigs Bil, Finnvedens Lastvagnar, Lantmännen Maskin, Holmgrens bil, med flera.
På sidan Fordons- och transportprogrammet kan läsa mer om inriktningarna
Försäljnings- och serviceprogrammet
När du läser lärlingsutbildningen på försäljnings- och serviceprogrammet lär du dig ett yrke inom försäljning, service, marknadsföring och entreprenörskap där mötet med människor står i centrum. Vi samarbetar med det lokala näringslivet och utgår från dina förutsättningar när vi hittar nya samarbetspartners
På sidan Försäljnings- och serviceprogrammet kan du läsa mer om utbildningen
VVS- och fastighetsprogrammet
Inriktning: VVS
VVS- och fastighetsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med tekniska system i byggnader för värme, kyla, vatten och avlopp. Programmet finns bara som lärlingsutbildning. Antalet platser är begränsade. Delar av utbildningen är förlagd i Katrineholm.
På sidan VVS- och fastighetsprogrammet kan du läsa mer om utbildningen
Kontakt
Har du frågor eller funderingar?
Liz Winterqvist
0370–37 72 38
liz.winterqvist@edu.varnamo.se