Finnvedens gymnasium
Besöksadress och kontakt
På industritekniska programmet lär du dig att skapa framtidens produkter inom tillverkande företag. Utbildningen är en inkörsport till många olika intressanta områden inom tillverkning och produktion.
Efter att du läst industritekniska programmet finns stora möjligheter till arbete direkt efter utbildningen. Företagen som du kommer i kontakt med under din studietid har ett stort behov av utbildad personal. Du får också lära dig entreprenörskap genom att driva ett eget UF-företag. Det finns möjlighet att läsa vidare till andra yrken om du vill läsa till grundläggande behörighet till högskolan.
Smålands Tekniska är godkänt som Teknikcollege. Det är ett bevis på att industriprogrammet håller en hög kvalitet. Vi har ett nära samarbete med många olika företag i Värnamoregionen. Du kan läsa mer om Teknikcollege på deras webbplats.
Inriktningen produkt och maskinteknik ger dig grundläggande kunskaper om hur detaljer produceras och hur du håller hög kvalitet och effektivitet på producerade detaljer. Utbildningen bygger mycket på arbete med datorer, 3-D dimensionerat ritprogram (CAD/CAM), simulering och programmering med den senaste tekniken.
Det är mycket praktiska moment med körning i moderna CNC-maskiner, förenat med praktik på företag i regionen, (årskurs 2 två dagar/vecka, årskurs 3 tre dagar/vecka) som gärna anställer. På programmet finns 3D-skrivare som du kan använda för att tillverka produkter med en modern additativ teknik.
Vi deltar i ungdoms-SM i CNC-teknik.
Här får du bland annat lära dig att planera, organisera och genomföra förebyggande och avhjälpande underhåll samt att mäta och bedöma resultatet. Inriktningen kan leda till arbete med att analysera och säkerställa driften vid industrianläggningar samt arbete med dagligt underhåll av utrustningar och anläggningar som servicetekniker.
Som lärling på industriprogrammet kommer du från och med årskurs två att vara på en arbetsplats ett par dagar i veckan och där få du mesta av din yrkesutbildning. Figy har ett nära samarbete med många olika industriföretag i Värnamoregionen.
Industriprogrammet ger dig en bred behörighet som gör dig väl förberedd för arbetslivet och dess intressanta utmaningar, eller fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola. Programmet är extra lämpligt för dig som ser en yrkesframtid och karriärmöjlighet inom tillverkande industri. Exempel på yrken inom industriteknik är CNC-operatör, ställare, verktygstekniker/verktygsmakare, kvalitetstekniker, mättekniker, beredare och produktionstekniker.
Jan-Erik Andersson
jan.erik.andersson@edu.varnamo.se
Markus Eriksson
0370-37 82 58
markus.eriksson@edu.varnamo.se
"På industritekniska programmet finns det plats för egna initiativ och kreativitet. Det är ett väldigt brett program där vi lär oss alltifrån CAD och 3D-ritningar i början av en tillverkningsprocess, till simulering av hur den färdig produkten blir. Det finns väldigt goda chanser till jobb efter utbildningen, eftersom programmets blandning av både företagande, teknik och praktiska kurser gör att vi får ett försprång som utbildade i branschen "
// Arvid och Melvin
Engelska 5
Historia 1a1
Idrott och hälsa 1
Matematik 1a
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1a1
Svenska 1
eller
Svenska som andraspråk 1
Industritekniska processer 1
Människan och industrin 1
Produktionskunskap 1
Produktionsutrustning 1
Datorstyrd produktion 1
Produktionsutrustning 2
Produktutveckling 1
Skriv ut