Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2019-11-07

Förskolan Nyfiken upptäcker sin närmiljö via cykel

Hur gör man för att förflytta 12 förskolebarn på ett säkert, hållbart och smidigt sätt? Förskolan Nyfiken är den första förskolan i kommunen som löser detta med hjälp av två elcyklar med lådor som rymmer sex barn vardera.

Inköpet av elcyklarna har gjort det möjligt för förskolan att upptäcka sin omvärld, utforska nya miljöer samt att barnen får uppleva nya saker. Det är just orden upptäcka – utforska och uppleva som är förskolan Nyfikens ledord.

Sedan ett par år tillbaka arbetar förskolan Nyfiken med mindre barngrupper. Elcyklarna uppmuntrar till detta arbetssätt genom att två pedagoger kan lämna förskolan tillsammans med tolv barn och den andra halvan av barngruppen är kvar på förskolan.

- När vi delar upp oss i mindre grupper hinner vi verkligen se och lyssna på alla barn, och kan vara inlyssnande och medforskande tillsammans med barnen, berättar Maria förskollärare på Förskolan Nyfiken.

- Vi ser stora fördelar med detta och det underlättar och hjälper oss i vårt arbetssätt och undervisning att kunna vara i mindre grupper och kunna ta oss till andra platser, förklarar rektor Helene Gustavsson.

Elcyklarna gör att vi lättare kan ta oss till platser omkring i Värnamo och upptäcka vår omvärld.

- Nu kan vi enkelt ta oss till biblioteket till exempel, vilket är bra nu när Vråens bibliotek inte längre finns kvar.

Andra platser som förskolan besöker är till exempel Apladalen, vattentornet och framåt Osudden och Vandalorum.

Samtidigt som förskolan upptäcker nya miljöer blir det en aktiv lärmiljö och undervisning för barnen där de bland annat får möjlighet att lär sig höger och vänster, övar rumsorientering, att ta hänsyn till medtrafikanter samt att se på trafikskyltar.

- Barnen uppskattar detta jättemycket, berättar Nicole som är barnskötare på Nyfikens förskola. Barnen samarbetar och hjälper varandra med hjälmar och bälten.

För att skapa trygghet för personal och vårdnadshavare har riktlinjer skapats kring hur cyklandet får ske.

Senast uppdaterad:
2019-11-07