Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Mat, lunch

Våra skolor och förskolor erbjuds goda och näringsriktiga måltider, tillagade av kunnig och serviceinriktad personal, serverade i en trivsam miljö.

Matsedel

Via webbplatsen Skolmatenlänk till annan webbplats kan du se matsedel för våra skolor och förskolor. Du får även information om vilka råvaror rätt innehåller, vad den kommer ifrån och om den är lagad från grunden.

Du kan även ladda ner appen Skolmatens och se matsedeln där. Appen är gratis och du laddar hem den på App Store (iPhone)länk till annan webbplats och Google Play (Android)länk till annan webbplats, sök på skolmaten.

I appen väljer du först Värnamo kommun och sedan den skola eller förskola som ditt barn går på. 

Specialkost

Alla som har behov av specialkost med anledning av medicinska skäl ska få det, till exempel glutenfri kost, laktosreducerad kost eller kost vid födoämnesallergi. Vi erbjuder även vegetarisk mat med mjölk- och äggprodukter.

För att ansöka om specialkost så fyller vårdnadshavare till barn i skolan i en blankett och lämnar till skolan. För barn i förskola kan man hämta blanketten längre ner på denna sidan. För att säkerställa att rätt kost serveras kan i vissa fall ett intyg av läkare eller dietist behövas.

Vid förändringar eller frånvaro är det viktigt att du informerar köket och personalen på din skola/förskola.

Nötförbud

Alla våra skolor och förskolor har ett generellt förbud mot nötter för att öka tryggheten, och minska risken för olyckstillbud till följd av allergiska reaktioner.

Förbudet gäller jordnöt, hasselnöt, valnöt, paranöt, cashew, pekannöt och pistagenöt samt mandel och sesamfrön. Produkter där ovanstående nötter anges i innehållsdeklarationen omfattas av förbudet. Produkter märkta med ”kan innehålla spår av nötter” omfattas inte av förbudet.

Förbudet gäller alla dagar och alla tider i samtliga lokaler där barn- och utbildningsförvaltningens bedriver verksamhet. Det gäller även vid kvällsaktiviteter så som skoldisco, föräldramöten och personalsammankomster.

Mat- och måltidspolicy

Serviceförvaltningens kostorganisation arbetar efter Värnamo kommuns mat- och måltidspolicy och följer Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat i skolan" och "Bra måltider i förskolan".

I Värnamo kommuns mat- och måltidspolicy står bland annat följande:

  • Måltiderna inom förskola och skola ska lägga grunden för och främja bra matvanor.
  • Menyerna ska vara näringsberäknade och det rekommenderade energi- och näringsbehovet ska tillgodoses sett över en månad.
  • Lunchen ska ge cirka 30 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen.
  • Inom förskolan ska frukost, lunch och mellanmål tillsammans ge 65-70 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen och präglas av valfrihet.

På många förskolor och skolor tillagas hela måltiden i det egna köket. Till några enheter levereras maten från ett närliggande kök. Kökspersonalen strävar efter att tillaga maten från grunden och använder i så liten utsträckning som möjligt hel- och halvfabrikat.

Alla elever inom förskola och skola erbjuds fri skolmåltid.

Senast granskad:
2019-09-09

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter