Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-03-18

Kulturarbetare har filmats i Rutan

Sveriges kulturarbetare har blivit erbjudna jobb i Rutan i Värnamo. Rutan blev världsberömd genom succéfilmen ”The Square”.
- Det känns helt rätt att stötta kulturarbetare nu när Coronaviruset tvingar oss att göra om firandet av Rutans femårsjubileum, säger regissören och Rutans upphovsman Ruben Östlund.

Rutan på torget Flanaden i Värnamo skapades 2015 av Ruben Östlund och hans kollega, filmnestorn Kalle Boman, som en del av utställningen ”Rutan” på konstmuseet Vandalorum. Rutan var en förstudie och inspiration för filmen The Square, som 2017 vann guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar.

Den 18 april fyller Rutan fem år, vilket skulle ha firats med bland annat konsert och filmvisning. Som en följd av Coronakrisen kan firandet inte genomföras som planerat. Istället byter det skepnad och blir digitalt.
- Sveriges professionella kulturaktörer drabbas hårt av inställda jobb. Nu bjuder vi in dem att göra framträdanden i Rutan som filmas och görs tillgängliga digitalt. På så sätt kan vi fira Rutan på ett nytt sätt och lyfta de värderingar om inkludering och mänskliga rättigheter som Rutan symboliserar, säger Kalle Boman.

Filmat framträdande

Tanken är att kulturutövarna ska göra ett kortare framträdande i Rutan, gärna kopplat till de värderingar som Rutan står för. Konstformen är fri, det kan vara dans, teater, musik, bildkonst, litteratur eller i princip vad som helst. Framträdandet sker oannonserat och utan publik, men filmas och tillgängliggörs digitalt i anslutning till Rutans födelsedag 18 april.
- Vi har som uppdrag att ha en programverksamhet som speglar olika konstarter och kulturyttringar i samhället. På det här sättet kan vi fullgöra det uppdraget på ett nyskapande sätt trots att vi tvingats ställa in i princip alla offentliga arrangemang under resten av våren, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Alla framträdanden finns nu att se på www.vn.selänk till annan webbplats, följ länkarna på webben varnamo.se/Rutan i menyn.

Mer information

Pressbilder och mer information om både Rutan och projektet finns på varnamo.se/rutan

Frågor besvaras av Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun 0370-37 76 04 lars.alkner@varnamo.se.

FaktaRutan

På en skylt vid Rutan finns följande text:
”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.”

Kalle Boman och Ruben Östlund brukar likna Rutan vid ett slags materialisering av FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Eller en humanistisk trafikskylt, ett påbudsmärke som påminner oss om vår roll som ansvarstagande och tillitsfulla medmänniskor.

Originalrutan i Värnamo har fått efterföljare i norska Grimstad, Ängelholm samt Landala i Göteborg.

Se även varnamo.se/rutan

Senast uppdaterad:
2020-04-20