Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-03-17

Bötesfritt och söndagsstängt på biblioteket

Förseningsböterna slopas tillfälligt, stadsbiblioteket stängs på söndagar, biblioteksbussens kvällsturer ställs in och budgeten för e-böcker utökas. Det är några av de åtgärder som biblioteken i Värnamo kommun nu vidtar med anledning av Coronaviruset.

I en del länder har bibliotek och andra mötesplatser stängts, men något sådant beslut har ännu inte fattats i Sverige.
- Vi följer utvecklingen och är givetvis beredda att följa de nya direktiv som kan komma från myndigheterna, säger Ann-Christin Ekelund, bibliotekschef i Värnamo kommun.

Det är dock flera ur personalen som är hemma med egna förkylningssymtom eller med barn som har symtom. För att få ihop schemat och kunna ha öppet när efterfrågan är som störst, har därför biblioteksbussens turer ställts in mars månad ut (gäller ej skolturer) och stadsbiblioteket i Gummifabriken har stängt på söndagar tills vidare.
- Detta är inte åtgärder som i första hand syftar till att försöka begränsa smittspridningen, utan det handlar om att vi ska klara bemanningen även om det här blir långvarigt, säger Ann-Christin Ekelund.

Den senaste veckan har det kommit flera låntagare som bunkrat böcker inför en befarad karantän i hemmet. Det finns dock många ärenden som låntagarna kan sköta även hemifrån.
- Du kan förlänga lån via webben, där du även kan låna e-böcker, e-ljudböcker och streama filmer. För att fler ska kunna nyttja detta har vi höjt vår budget för e-böcker, säger Ann-Christin Ekelund och tillägger att det även går bra att ringa för att förlänga sina lån.

Den som kan lämna tillbaka böcker men inte vill träffa för mycket folk, kan använda sig av bokinkasten utanför biblioteken eller be en granne lämna in böckerna. Men den som inte kan lämna in sina böcker eller förlänga lånen via webben behöver inte oroa sig för förseningsböter. Från och med tisdag plockas alla böter bort, även om påminnelser och övertidsvarningar går ut som vanligt. Bötesstoppet gäller till att börja med till och med 30 april.
- I vanliga fall är sjukdom inget skäl för att slippa böter, men det här är en exceptionell situation där vi alla måste hjälpas åt för att underlätta för varandra, säger Ann-Christin Ekelund.

Frågor bevaras av bibliotekschef Ann-Christin Ekelund, kontakt: 
ann-christine.ekelund.sivula@varnamo.se, 0370-37 76 63

Senast uppdaterad:
2020-03-23