2019-05-31

2019 års kulturstipendiater utsedda

En har körat bakom flera svenska Eurovisionvinnare. En väckte uppmärksamhet med sin konstnärliga tolkning av Svenska Akademin. En har haft 13 japanska listettor.

2019 års mottagare av Värnamo kommuns kulturstipendium är musikalartisten Martin Kagemark, konstnären Stefan Bennedahl och låtskrivaren Peter Nord.

Du har säkert sett honom när han var medlem i Melodifestivalens huskör under många år, eller när han backade upp de svenska bidragen i Eurovision Song Contest. Men redan innan dess var sångaren Martin Kagemark som är uppvuxen i Värnamo en etablerad musikalartist och han turnerar flitigt med sin egen grupp Schlagerfeber. Nu får han Värnamo kommuns kulturstipendium 2019.
- Det värmer mycket när man får positiv och fin uppskattning från sin publik. Det värmer ännu mer när det kommer från sin hembygd. Det är med stolthet jag tar emot det här stipendiet, säger Martin Kagemark.

Skulpturer som väckt uppmärksamhet

Stefan Bennedahl har en livslång gärning som konstnär och han jobbar gärna i stengodslera. På senare år har han fått stor uppmärksamhet för sina bidrag till Liljevalchs vårsalong, senast med sina skulpturer i stengodslera föreställande De aderton i Svenska Akademin.
- Syftet med min konst är att åskådliggöra rådande maktstrukturer samt det omöjliga i att förstå vad det innebär att vara en människa, säger Stefan Bennedahl.

Peter Nord jobbar halvtid som musikansvarig på Glädjekällan. Andra halvan skriver han musik hemma sin studio i Forsheda. Han skriver mycket för den japanska popmarknaden där han haft hela 13 listettor, men han har även skrivit låtar åt hela svenska dansbandseliten. Han har ca 200 låtar utgivna och har del i 13 guldskivor och tio platinaskivor. Det var även Peter som skrev musiken till det uppmärksammade projektet ”Författare skriver dansband”.
- Överraskande att få detta pris och erkännande. Verkligen kul att någon nominerat mig och att nämnden röstat på mig, säger Peter Nord.

Inspirerande arbete

Förra året fick tre kvinnor kulturstipendiet, men i år blev det alltså tre män som kulturnämnden valde ut bland alla nominerade.
- Det är lika roligt varje år när vi går igenom nomineringarna att se att det finns så många duktiga personer med anknytning till vår kommun som arbetar med kultur på olika sätt. Det är ett svårt men inspirerande arbete att välja bland alla nominerade, men efter en omröstning i nämnden stack dessa tre ut, säger kulturnämndens ordförande Eva Törn.

Kulturstipendierna kommer att delas ut vid en ceremoni i Gummifabriken under hösten.

Lista över samtliga kulturstipendiater sedan 1974 finns på sidan Kulturstipendier.

Motiveringar

Martin Kagemark, musik

Nacka, uppvuxen i Värnamo

Etablerad musikalartist som körat på mer än 120 låtar i Melodifestivalen och turnerar med den egna gruppen Schlagerfeber.

Stefan Bennedahl, konst

Konstnär med en livslång gärning som även väckt nationell uppmärksamhet på Liljevalchs vårsalong.

Peter Nord, musik

Forsheda

Japanettor, guldskivor och låtskrivare åt svenska dansbandseliten – med musikalisk bredd och ett socialt engagemang har han etablerat sig som kompositör.

Foto: Martin Kagermark

Martin Kagemark