2019-05-17

Värnamo raketklättrar som friluftskommun

På tre år har Värnamo klättrat från plats 171 (2017) via plats 113 (2018) till plats 16 (2019) i rankningen över Sveriges Friluftslivskommuner.

Vi får därmed placering tre bland årets klättrare, det vill säga den tredje bästa kommun när det gäller förbättringar inom området.

- Det är de små, likväl som de stora, förändringarna i vårt sätt att arbeta som lagt grunden för detta. Det är också det som kommer att säkra att vi kommer att kunna erbjuda Värnamo kommuns invånare och besökare ett ännu bättre friluftsliv, och därmed klättra ytterligare i rankinglistan, säger Johan Arvidsson, stolt fritidschef i Värnamo kommun.

Naturvårdsverket rankar

Det är Naturvårdsverket som rankar friluftskommuner. Sveriges Friluftskommun är ett pris som delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. De svenska kommunerna har en nyckelroll för friluftslivet, deras arbete ger möjligheter för människor att ta sig ut i naturen och må bra, menar Naturvårdsverket.

Johan Arvidsson menar att alla medarbetare som bidragit till framgången ska känna sig stolta över d t arbete och de förbättringar var och en bidragit med.

- Lite extra vill jag lyfta fram det fantastiska arbete som Joakim Nordgren, Keith Johansson och Linus Enochson, i nära och konstruktiv dialog med medborgare och lokala föreningar, utför när de realiserar de idéer och planer som kommer upp i våra landsbygdsdialoger. Det lokala engagemanget är helt avgörande för att vi ska kunna skapa och underhålla attraktiva friluftsområden och spontanaktivitetsytor. Det fantastiska engagemang och de insatser som gjorts i Borgen är också starkt bidragande orsaker till vår fantastiskt fina placering, säger han.

Långsiktigt arbete

För att få utnämningen Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus. Olofström utsågs till Årets friluftskommun 2019.

Läs mer om utmärkelsen på Naturvårdsverkets hemsida om utmärkelsen Sveriges friluftskommunlänk till annan webbplats

Borgen arena

2019-05-17