2018-10-30

Värnamo kan bli årets kulturmiljökommun

Värnamo kommun är en av sex kommuner som kan bli årets kulturmiljökommun, utsedd av Riksantikvarieämbetet.

Utmärkelsen Årets kulturmiljökommun 2018 delas ut på Riksantikvarieämbetets höstmöte 8 november. Priset delas ut för att uppmärksamma det viktiga kulturmiljöarbete som utförs i kommunerna.

I år är sex kommuner nominerade och en av dem är Värnamo. Övriga är Helsingborg, Höganäs, Järfälla, Mölndal och Olofström.

- Det känns fantastiskt roligt! Det är ett målmedvetet arbete tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen som nu har givit resultat. Jag vill särskilt lyfta fram vår kommunantikvarie Peter Andersson som varit drivande i detta, säger kulturchefen Lars Alkner.

- Det är också roligt att Riksantikvarieämbetet lyfter fram Värnamo kulturarvsnod. Det är ett riktigt samverkansprojekt som inte hade varit möjligt utan medverkan Jönköpings läns museum och Kulturarva. Och hade inte hembygdsföreningen och skolan i Fryele vågat kasta sig in i detta pilotprojekt, hade det aldrig blivit verklighet.

Årets kulturmiljökommun utses av Riksantikvarieämbetet. Det ska inte förväxlas med Årets kulturkommun som utses av Vision och dit Värnamo kommun också är nominerad.

Riksantikvariets nomineringar.länk till annan webbplats

2018-10-30