2017-04-11

Teaterpremiär för Rubens Östlunds kommande storfilm

Elever tolkar manuset till ”The Square” 18 april kl. 18 i Cupolen. En teaterpjäs baserad på en film som inte haft premiär?
Det blir verklighet när Rutan firar tvåårskalas i Värnamo och elever från folkhögskolan spelar en pjäs fritt baserad på manuset till Ruben Östlunds kommande internationella storfilm ”The Square”.
- De har fått tolka helt fritt utifrån manuset så jag är väldigt spänd på att få se vad de har gjort! säger Ruben Östlund.

Ruben Östlund har följt Rutans liv i Värnamo sedan invigningen 18 april 2015.
- Det som jag slås av varje gång jag hör något om Rutan i Värnamo är att det finns ett vitalt kollektivt arbete från människorna som bor där och det är ju grundförutsättningen för att Rutan skall få någon betydelse. Värnamo har verkligen förvaltat den här idén på bästa sätt och är en förebild för de andra orter som nu följer efter. Förutom Rutan i Grimstad i Norge är det nu klart att man kommer bygga ännu en Ruta i en annan norsk stad. Vilken stad det är kommer vi avslöja på tvåårskalaset! säger Ruben Östlund.

Förstudie på torget

För två år sedan invigdes den första Rutan, mitt på torget Flanaden i centrala Värnamo. På en skylt vid Rutan står det: ”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.”

Installationen var en del av filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Bomans utställning Rutan på konstmuseet Vandalorum i Värnamo. Hela utställningen var i sin tur en förstudie för Ruben Östlunds uppföljare till succéfilmen ”Turist”.

Installationen var en del av filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Bomans utställning Rutan på konstmuseet Vandalorum i Värnamo. Hela utställningen var i sin tur en förstudie för Ruben Östlunds uppföljare till succéfilmen ”Turist”.

Filmen ”The Square” har svensk premiär till hösten. Den handlar om ett konstmuseum som har en utställning kring altruism och tillit, och låter installera en ruta på ett torg som en del av utställningen …
I rollerna ses bland annat Kate Moss från ”Mad Men”, Claes Bang och Dominic West.

Teatertrailer

Men redan nu på tisdag 18 april kan du få ett smakprov ur filmen på Kulturhuset Cupolen i Värnamo, eller iallafall en smak av filmens anda. I samband med Rutans tvåårsfirande har nämligen Teaterfolk från Värnamo Folkhögskola premiär för kortpjäsen ”Fria händer”, fritt baserad på manuset till ”The Square”. Som ett slags teatertrailer för en kommande film.

Eleverna som medverkar i pjäsen speglar den mångfald som finns på skolan. En del har olika typer av funktionshinder, andra är nyanlända. I pjäsen fokuseras på några av de dilemman som lyfts fram i filmmanuset och innebörden av Rutans värderingar.

Marie Albertsson är dramalärare på Värnamo folkhögskola. Hon har hållit ihop manusarbetet och regisserar pjäsen. - Det var spännande att få läsa manuset och det gav mycket bilder i huvudet, så det har varit en utmaning att göra en kortpjäs av det långa manuset. Sedan händer det mycket med manuset under arbetet med skådespelarna, säger Marie Albertsson.

Mikael Wiehe

Även Mikael Wiehe deltar vid tvåårsfirandet på kvällen. Därtill berättar filmproducenten Kalle Boman om projektet Rutan och det visas klipp från filmen ”The Square”. Firandet inleds med ett lunchsamtal på Vandalorum under rubriken ”Tillit i det offentliga Sverige”.


Hela programmet den 18 april hittar du under Kultur/Aktuella evenemang.

Publicerad 2017-04-13
av Cecilia Gustavsson