Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Bänken Peace

Den andra bänken i projektet Bänkarnas stad heter Peace. Den är donerad av Nivika Fastigheter AB och formgiven av konstnären Fredrik Wretman.

Bänken Peace

Bänken Peace är gjuten i Italien av svenskt terrazzo med en matchvikt på 8 ton, 270 cm i diameter och 135 cm hög och är placerad väster om Lagan vid Åkroken. Formen på bänken bildar ett fredsmärke som kommer att synas på Google Earth. Konstnären är glad att se bänken i full storlek på plats vid Lagan.

- Det är en fantastisk plats för den här bänken. Det känns jätteroligt och jag gillar hela det här projektet Bänkarnas stad, säger Fredrik Wretman.

Peace donerades av Värnamoföretaget Nivika Fastigheter Ab. Grundarna Niclas och Viktoria Bergman såg framemot att donera bänken.

- Jag tycker det är trevligt att vi kan få ge tillbaka något till Värnamo kommun och dess invånare, det är därför som vi gått in och sponsrat denna bänk, säger Niclas Bergman.

Invigdes 26 maj 2018

Bänken invigdes lördag 26 maj 2018, där bland annat både konstnär och donator deltog. Arvid Wretman uppträdde med sitt acid-technoband Your planet is next och kompade också Thomas Lundhs dikt Ode till Osuddenrundan. Se film från invigningen under mer information.

Fredrik Wretman

Fredrik Wretman är född 1953 och verksam i Stockholm. Han utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm och har sedan dess haft utställningar både nationellt och internationellt. Wretmans verk finns i flera samlingar, bland annat Moderna Museet i Stockholm och Statens Konstråd. Han har även gjort flera offentliga konstnärliga gestaltningar.

Nivika Fastigheter AB

Nivika Fastigheter AB är ett lokalt fastighetsbolag med huvudkontor i Värnamo. Nivika bildades 1993 och har idag cirka 146 165 kvadratmeter uthyrbar lokalyta fördelat på 42 fastigheter i både Jönköping, Värnamo, Växjö och Borås.

Peace av Fredrik Wretman.

Senast granskad:
2020-03-04

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter