Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Konstnär: Carl Magnus

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget är Gummifabrikens konsthall, den är 70 kvadratmeter stor och du hittar den utanför livesalens foajé på entréplan.

Öppettider

Måndag - torsdag kl. 8.00-21.00
Fredag kl. 8.00-18.00
Lördag - söndag kl. 11.00-15.00

Öppettiderna är samma som för biblioteket, de kan ändras i samband med helger och i regel är det stängt på röda dagar. Se Bibliotek och fililaler för ändrade öppettider.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Vi har också Väggen i stadsbiblioteket, där du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan få ställa ut. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Aktuell utställning

Malin Bogholt Rekonstruktion

24 augusti - 6 oktober

Vernissage lördag 24 augusti kl. 13.00 i Blickfånget

I Malin Bogholts utställning, "Rekonstruktion", visas objekt och skulpturer i olika material som alla berättar en egen historia. Hennes skulpturer är abstrakta och vill ställa frågor kring det mänskliga varandet och görandet. Betraktaren kan vrida och vända för att försöka få ut något oväntat ur det till synes alldagliga.

Malin Bogholts konst gränsar ofta till arkitektur och hon utgår ofta från rummet i sitt skapande. Konsten ska vara en integrerad del och samspela med rummet. Hon har skapat det stora konstverket "Balansakt" till Gummifabrikens entré.

Väggen

Väggen är en utställningsyta i Stadsbiblioteket för amatökonstnärer/hantverkare, elever eller andra som vill visa sina kreationer. Just nu är det Diane Ahnstedt som ställer ut American quilting fram till den 30 september. Bilder från utställningenPDF.

Kommande utställningar

Utställningsplan Blickfånget

Älskade radio - Från kristallmottagare till poddar 12 oktober - 24 november
Rolf Petersson, Transparenser 30 november - 12 januari
Hallmedia, fotografier 18 januari - 1 mars
Anna Ileby, illustrationer 7 mars - 19 april
Lena Lindahl, målningar och smycken 25 april - 7 juni

Offentlig konst

Konstfolder

Det finns en konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdateras med jämna mellanrum. Foldern hittar du i tryckt form på filialbiblioteken och stadsbiblioteket i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson, Kajsa Mattas, David Svensson och Malin Bogholt. Gummifabriken kommer att få ytterligare en gestaltning av Carl Rickard Söderström 2020. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen. Foldrarna håller på att uppdateras 2019, så avvikelser kan förekomma.

Konstfoldrar Gummifabrikens konst:
Entréplan och plan 1PDF
Plan 2 och 3PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Senast granskad:
2019-09-10

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter