Folke Truedsson, Diagonal

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk eller aktuella ämnen i Gummi­fabriken. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget har varit Kulturhuset Cupolens utställningslokal fram till årsskiftet 2014-15 då den försvann för att ge plats åt en större entré. Mindre utställningar har fått vara i foajén fram till 2 juni 2017 då kulturhuset stängde.

Ny utställningshall i Gummifabriken

När Gummifabriken invigs får vi en ny utställningshall, Blickfånget, som du kommer att hitta utanför livesalens foajé på entréplan.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen. se Kontakt på den här sidan. För utställning i Blickfånget gäller endast professionella konstnärer, då vi vill stödja dem i sitt yrkesutövande. Men även lokala amatörkonstnärer/konsthantverkare får ställa ut på valda ytor och i stadsbiblioteket i Gummifabriken. Riktlinjer för utställningar finner du under mer information.

Aktuella utställningar i Gummifabriken

Sanna Borell #människor #sannaborell #gummifabriken

Gummifabrikens invigning är framflyttat till våren 2018. Nytt datum för vernissage kommer snart. Utställning i Blickfånget (Gummifabriken, entréplan)
Sanna Borell är uppväxt i Värnamo och fick kulturstipendiet 2016, hon är barnboksskapare och frilansande illustratör. Se mer info om Sanna och hennes konst på hennes hemsida, http://sannaborell.selänk till annan webbplats.

Offentlig konst

Under våren 2013 har Kulturförvaltningen utarbetat en ny konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdaterades senast juni 2017.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

Det finns ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Den uppdateras efterhand och finns i tryckt form på biblioteken och järnvägsstationen. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötselplan för den offentliga konsten tas fram varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Broschyr Den offentliga konsten i Värnamo 2013

Klicka för att öppna konstbroschyren

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson och Kajsa Mattas. Gummifabriken kommer att få ytterligare 3 gestaltningar av Carl Rickard Söderström, Malin Bogholt och David Svensson. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen.

Konstfolder Gummifabrikens konst.PDF

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Liggstol Modell 36 av Bruno Mathsson

Det senaste tillskottet av offentlig konst i Värnamo är Liggstol Modell 36 som står i Värnamo skatepark och den invigdes den 20 maj 2017 av Eva Törn i samband med den stora invigningen av skateparken. Det kom runt 1000 personer till invigningen den här strålande fina majdagen! Stolen provsatts av många direkt, även av Annie Lööf.

Se konstverket sättas på plats på Youtube.länk till annan webbplats

Granskad 2017-11-14
av Cecilia Gustavsson