Folke Truedsson, Diagonal

Museer, gallerier och konst

I kommunen finns flera olika konstinrättningar om du vill titta på konst, länkar finns under mer information på sidan. I kommunal regi ordnas utställningar med konst, konsthantverk, för barn eller aktuella ämnen i konsthallen Blickfånget. Längre ner på sidan finns även information om den offentliga konsten i Värnamo.

Konsthallen Blickfånget

Blickfånget har varit Kulturhuset Cupolens utställningslokal fram till årsskiftet 2014-15 då den försvann för att ge plats åt en större entré. Vi har haft mindre utställningar i foajén fram till 2 juni 2017 då kulturhuset stängde.

Ny konstshall i Gummifabriken

När Gummifabriken öppnar till våren innebär det att Blickfånget återuppstår i ny tappning, konsthallen på 70 kvadratmeter hittar du utanför livesalens foajé på entréplan.

Vill du ställa ut hos oss?

Du som vill ställa ut kontaktar kultursekreteraren eller kulturpedagogen, se kontakt på den här sidan. Utställningar i Blickfånget är reserverade för dig som är professionell konstnär, eftersom vi vill stödja ditt yrkesutövande. Men du som är lokal amatörkonstnär/konsthantverkare kan också få ställa ut på valda ytor i Gummifabriken och i stadsbiblioteket. Riktlinjer för utställningar hittar du under mer information.

Kommande utställningar i Gummifabriken

LasseMaja och Cirkusmysteriet

2/3 - 15/4
Vernissage och familjefredag den 2/3 kl. 15-17
Den första utställningen i nya "Blickfånget" blir en utställning för barn, producerad av Roger Josefsson och Tor Svae efter böckerna som är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Utställningen är mycket lekvänlig för stora och små och vi kommer att ha flera aktiviteter i samband med den. Mer info finns under barn- och ungdomskultur.

Sanna Borell #människor #sannaborell #gummifabriken

21/4 - 3/6
Vernissage den 21/4
Sanna Borell är uppväxt i Värnamo och fick kulturstipendiet 2016, hon är barnboksskapare och frilansande illustratör. Se mer info om Sanna och hennes konst på hennes hemsida, http://sannaborell.selänk till annan webbplats.

Offentlig konst

Konstfolder

KonstfolderUnder våren 2013 har vi utarbetat en ny konstfolder över den offentliga konsten som ägs av kommunen i och runt Värnamo, den uppdaterades senast 2017. Foldern hittar du i tryckt form på biblioteken och i Gummifabriken.

Konstfoldern Den offentliga konsten i Värnamo.PDF

I Värnamo finns det ett rikt utbud av offentliga gestaltningar med skulpturer av Arne Jones, Bror Marklund, Carl Magnus, Kajsa Mattas med flera. Kultursekreteraren är ansvarig för den offentliga konsten.

Skötsel av konsten

Vi tar fram en skötselplan för den offentliga konsten varje år. Där ingår tvätt, renoveringar, utplacering av konstverk, belysning mm.

Broschyr Den offentliga konsten i Värnamo 2013

Klicka för att öppna konstbroschyren

Konst i Gummifabriken

Kommunen har även offentlig konst i Värnamo Gummifabrik, med konstnärliga gestaltningar av Stefan Johansson och Kajsa Mattas. Gummifabriken kommer att få ytterligare 3 gestaltningar av Carl Rickard Söderström, Malin Bogholt och David Svensson 2018. Det finns mycket konst i Gummifabriken att titta på som ägs av kommunen.

Konstfolder Gummifabrikens konst.PDF

Enprocentsregeln

Värnamo Kommun tillämpar enprocentsregeln, vilket innebär att en procent av ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad går till konstnärlig gestaltning.

Liggstol Modell 36 av Bruno Mathsson

Det senaste tillskottet av offentlig konst i Värnamo är Liggstol Modell 36 som står i Värnamo skatepark och den invigdes den 20 maj 2017 av Eva Törn i samband med den stora invigningen av skateparken. Det kom runt 1000 personer till invigningen den här strålande fina majdagen! Stolen provsatts av många direkt, även av Annie Lööf.

Se konstverket sättas på plats på Youtube.länk till annan webbplats

Granskad 2018-01-09
av Cecilia Gustavsson