Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Utställningen Gummifabriken - ett hus med historia

Kulturhistoria, kulturarv

Här hittar du på ett samlat, enkelt och lättöverskådligt vis information om kommunens kulturarv och kulturmiljöer. Här står om kulturarv i Gummifabriken och GIS-databasen.

Nod för kulturarv i Gummifabriken

Jönköpings läns museum har i uppdrag att synliggöra kulturarvet ute i länet. 2016 startade projektet där Värnamo kommun och Jönköpings läns museum samverkar för att hitta formerna för den kulturarvsnod som skapas i Gummifabriken. Nod innebär en förgrening av något, i detta fall något som växer från länsmuseet ut i länet. Det kan till exempel vara i form av samarbete mellan länsmuseet och kommunen i processen med utställningar. Processen kommer ständigt att pågå.

Nodens två rum

I det ena rummet - Avtrycket - finns ett processrum, en plats för medborgardialog och delaktighet. Här kan alla som vill att få lämna idéer och tankar som senare blir en del av en utställning.
I det andra rummet - Utblicken - ges plats för föreningslivet samt ett fönster mot länsmuseet.

Utställningar 2020

Avtrycket finns nu ett processrum som har byggts upp av Jönköpings läns museum. Här kan du lämna dina idéer och tankar, som kanske blir en del av en utställning.

Utblicken visas en utställning med Värnamo hembygdsförening och Finnvedens gymnasium under våren och sommaren. Utställningen handlar om Värnamo stads kulturarv.

Utställningarna har öppet samma tider som stadsbiblioteket.

Lämna ditt avtryck

Värnamo stad fyller 100 år 2020. Nu önskar Jönköpings läns museum och Värnamo kommun få ditt minne från Värnamo till den kommande utställningen i Gummifabriken! Skriv fritt om Värnamo stad eller utgå från någon av frågorna. Du kan lämna ditt minne i Avtrycket eller digitalt på minnen.selänk till annan webbplats.

Utställningen Gummifabriken - ett hus med historia

Värnamo Gummifabriks resa började i en första fabrik 1917 med en gummiproduktion i liten skala. 1927 bildades AB Värnamo Gummifabrik.

På 1930-talet var Gummifabriken det störta företaget i Värnamo med 275 anställda.

Verksamheten fortsatte att gå bra och 1950 hade antalet ökat till över 900 personer och här fanns arbetare av 22 olika nationaliteter. Fabriken byggde ut flera omgångar under de följande decennierna.

2006 upphörde den sista återstående delen av verksamheten i Värnamo Gummifabriks lokaler.

Många människor har arbetat innanför dessa väggar. Här berättar vi deras berättelser, visar föremål och fotografier från Värnamo Gummifabriks historia.

Utställningen finns från 1 april 2019 på plan 1 i Gummifabriken. Ingång på baksidan mot järnvägen.

Öppettiderna är samma som Gummifabrikens, se Gummifabrikens webbplatslänk till annan webbplats.

GIS

Det finns även en GIS-databas under uppbyggnad med kartor för olika teman, till exempel kulturmiljöer, industriellt kulturarv, konst och kultur. I GIS-databasen ska information länkas till kartor, texter och bilder. Du hittar mer info om GIS och kartan under mer information. GIS håller för närvarande på att omarbetas och finns inte tillgänglig förrän senare delen av 2020.

Senast granskad:
2020-04-23

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter