
Barn- och ungdomskultur
Vi har olika aktiviteter för barn och unga i Stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna. Det kan vara sagostunder, film, teater, musik mm.
Biljetter till evenemang i Gummifabriken
Alla biljetter köper du via Gummifabrikens webbplats och biljetterna hämtas i Gummifabrikens infocenter i huvudentrén. Undantag är gratisbiljetter som hämtas i biblioteket. För mer information se Gummifabrikens webbplats, eller ring 0370-30 59 00.
Familjefredagar
Familjefredagar har vi två till tre gånger per termin och de innehåller olika kulturupplevelser som till exempel teater, barnutställningar, kreativ verkstad eller film. Målet är att stärka integrationen och öka inkluderingen, kultur är ett språk alla förstår. Familjefredagarna har alltid fri entré men man får ibland hämta ut gratisbiljetter i förväg då det kan vara begränsat antal. Familjefredagarna återkommer till hösten.
Evenemang
Du hittar alla aktuella evenemang för barn och unga under fliken Evenemang i menyn.
Bokklubbar för barn och unga
Nu startar våra bokklubbar igen. Tisdagen den 6 mars drar vi igång med Bokklubben - för dig i årskurs sex till nio och Bokslukarna - för dig i årskurs tre till fem. Det blir boktips, fika och en och annan överraskning.
I Stadsbiblioteket i Gummifabriken. Klockan 15.30-16.30 för Bokklubben och kl. 16.30-17.30 för Bokslukarna. Välkomna!
Praktiska handledningar för mer kultur i skolan
Olika inlärningsmiljöer och -metoder gör inlärningen inspirerande. Till exempel museer, bibliotek, teatrar, äldre byggnader och olika kulturhus kan fungera som inlärningsmiljöer, men kan även skapas på skolan.
Användbart material för pedagoger
Vi har tagit fram ett pedagogiskt material för att använda kultur som inlärningsmiljö. Kulturområdena är många som till exempel konst, kulturhistoria, arkitektur, musik, teater, litteratur, dans, film och de kan integreras i de flesta ämnen i skolan. Men det är inte alltid lätt att veta hur och det kulturpedagogiska materialet är tänkt att vara till hjälp och inspiration för lärare och andra pedagoger. Där kan du få tips och idéer till att mer aktivt delta i kulturlivet som kan göra inlärningen extra rolig för alla åldrar.
Utgår från Läroplanen
De pedagogiska handledningarna är tänkta att vara en inspiration för att få in olika kulturområden på ett bra sätt i undervisningen. De kan användas på olika sätt, det går bra att plocka delar ur dem utifrån vad som kan passa in i undervisningen och utifrån elevernas kunskapsnivå. De är också kopplade till läroplanen. De finns tillgängliga på Nettan (organisation och förvaltningar/barn-och utbildningsförvaltningen/Övergripande projekt och verksamheter) eller kontakta kulturpedagogen om ni vill ha dem skickade.
Mer information ser ni i målsättning med kulturpedagogisk verksamhet.
Exempel handledning film
Exempelvis filmens hantering behöver inte alltid vara särskilt komplicerad. Enkla övningar är bland annat att göra intrigreferat eller egna filmrecensioner. Man kan fundera på filmens stämningar genom att diskutera musikens roll i berättandet och göra egna små experiment i ämnet.
Filmen bygger på att den väcker känslor och tankar och därför är det viktigt att barn och unga lär sig att uttrycka de känslor som filmen väcker hos dem med ord. Ett exempel är handledning för film.
Gummifabrikens vänklass från Enehagens skola på workshop.
Granskad 2018-04-24
av Cecilia Gustavsson