Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Rutan

Rutan är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den stjäl vi inte.

Information in English.PDF

Kulturarbetare – anmäl att du vill jobba i Rutan!

Coronaviruset har tvingat oss att ställa in det planerade firandet av Rutans femårsdag 18 april. Samtidigt drabbas många kulturarbetare hårt när jobben bokas av.

Därför bjuder vi nu in Sveriges professionella kulturaktörer att göra ett jobb i Rutan på Flanaden i Värnamo. Vi betalar en ersättning motsvarande Författarförbundets grundarvode på 7 500 kronor. Därutöver ersätter vi eventuella kostnader för resa, mat och övernattning.

Framträdande i Rutan

Tanken är att du ska göra ett kortare framträdande i Rutan, gärna kopplat till de värderingar som Rutan står för. Konstformen är fri, det kan vara dans, teater, musik, bildkonst, litteratur eller i princip vad som helst. Framträdandet sker oannonserat och utan publik, men filmas och tillgängliggörs sedan digitalt i anslutning till Rutans födelsedag 18 april.

Ansökan

Skicka in en ansökan med CV och en kort beskrivning av vad du vill göra i Rutan senast 26 mars till lars.alkner@varnamo.se. Fem kulturarbetare väljs sedan ut av en grupp bestående av Rutans skapare Ruben Östlund och Kalle Boman, Vandalorums museichef Elna Svenle samt Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner.

Samarbete

Satsningen är ett samarbete mellan Värnamo kommun, Vandalorum och Plattform Produktion, med stöd av Värnamo Företagareförening och Värnamo City. Det är samma parter som möjliggjorde tillkomsten av Rutan 2015.

Kontakt

Frågor besvaras av Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun 0370-37 76 04 lars.alkner@varnamo.se.

Från utställning till The Square

Rutan på Flanaden är skapad av Kalle Boman och Ruben Östlund, på initiativ av konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Den invigdes 18 april 2015 i samband med vernissagen för utställningen "Rutan" på Vandalorum. Utställningen och Rutan på Flanaden har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film "The Square" som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017. The Square nominerades även till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film, vann sex European Film Awards och tilldelades två guldbaggar.

Efterföljare

Rutan har fått flera efterföljare på andra håll i världen, men Rutan i Värnamo är originalet och har därför nummer 1. Utöver Värnamo finns nu Rutan även i norska Grimstad, Ängelholm samt på Landala torg i Göteborg.

Samarbete

Rutan är anlagd av Värnamo kommun i samarbete med Värnamo Företagareförening, Värnamo City, Vandalorum och Plattform Produktion.

Foto: Patrik Svedberg

Foto: Patrik Svedberg

Senast granskad:
2020-04-06

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter