Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Stadsbiblioteket Gummifabriken

0370-37 76 00

Besöksadress

Gummifabriken Jönköpingsvägen ­15/Magasinsgatan
331 34 Värnamo

Filialer

Bibliotek och filialer

Öppet med bibliotekspersonalMåndag-Torsdag


10.00-19.00

Fredag


10.00-18.00

Lördag-Söndag


11.00-15.00

Öppet med självserviceMåndag-Torsdag


8.00-10.00, 19.00-21.00

Fredag


8.00-10.00

 

Talböcker

En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Den är till för dig med en läsnedsättning. Det finns talböcker för både barn och vuxna. Kontakta biblioteket om du vill bli talbokslåntagare. Du behöver inte något intyg.

Några exempel på läsnedsättningar:

  • synnedsättning
  • rörelsenedsättning
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter
  • tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada. Till exempel kognitiva, psykiska eller neuro­psykiatriska funktions­nedsättningar - som traumatiska hjärnskador, afasi, autism, ADHD eller demens­sjukdomar.

DAISY

Talböcker görs i ett MP3-format som kallas för DAISY. DAISY-formatet tillåter dig att välja läs­hastighet, förflytta dig mellan olika kapitel i boken och lägga in bok­märken.

Du läser talböcker i din mobil­telefon, DAISY-spelare, dator eller surfplatta. Det finns också talböcker som har både text och ljud. Då läser du och lyssnar på boken via dator eller surfplatta.

Legimus

Legimus är ett digitalt bibliotek som innehåller mer än 110 000 anpassade titlar. Du kan söka, låna och ladda ner talböcker. Legimus är också namnet på MTM:s läsapp som man använder för att läsa tal­böcker direkt i mobil eller läsplatta. Den finns kostnads­fritt för Iphone och Android på Appstore och Google play.

DAISY-spelare

Om du har en synnedsättning och vill läsa talböcker på cd-skivor har du möjlighet att få en spelare som fritt hjälpmedel från Syn­centralen, då behövs remiss från ögon­läkare. Vid annan funktions­nedsättning kan Hjälpmedels­centralen låna ut spelare, då behövs remiss från exempelvis en arbetsterapeut.

Bli talbokslåntagare

Vill du låna talböcker kontaktar du biblioteket så hjälper vi dig. Du kan antingen ladda ned själv, låna själv i biblioteket eller få talböckerna hem­skickade.

Talbok eller ljudbok?

Skillnaden mellan talbok och ljudbok är juridisk och innebär att en ljudbok får lånas av alla medan talboken bara får lånas av den som har en läsnedsättning.

Senast granskad:
2020-04-06

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter