Stadsbiblioteket Gummifabriken

11.00-15.00

Gummifabriken Jönköpingsvägen ­15/Magasinsgatan

E-media: e-böcker och e-ljudböcker

Här hittar du information om vad en e-bok och e-ljudbok är, vilka låneregler som gäller för e-media och bibliotekets abonnemang.

E-bok

• En e-bok är en bok i elektroniskt format.
  • Du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobil eller på en särskild läsplatta.
  • Du söker upp och lånar e-böcker direkt i bibliotekets mediekatalog.
  • Enklast läser du e-böcker i en surfplatta eller i en mobil.
  • e-böcker kan inte skrivas ut.
  • e-böcker för lån på bibliotek är krypterade. Ditt läsprogram måste ha en programvara som kan hantera krypterade e-böcker.
  • Se länk i menyn för hur du gör för att ladda ned en e-bok till olika enheter.

E-ljudbok

• En e-ljudbok är en inläst bok som du kan lyssna på. Du kan lyssna i din mobil, surfplatta eller dator.
  • Ladda ned appen Biblio till din telefon för att lyssna off-line.
  • Se länk i menyn för hur du lyssnar på en e-ljudbok

Låneregler för e-media

• Du behöver bibliotekets lånekort och en pinkod för att kunna låna e-media.
  • Det är gratis att låna och ladda ned e-media från biblioteket.
  • Du kan låna max 2 e-media titlar under en 7-dagarsperiod. Inklusive lån i Biblio.
  • Lånetiden är 28 dagar.
  • Du behöver inte lämmna tillbaka e-media. E-media upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut.
  • E-media kan inte återlämnas innan lånetiden gått ut.
  • Vill du låna om e-media när lånetiden gått ut gör du ett nytt lån.
  • Du kan inte låna e-media om du har ett lånestopp hos biblioteket till exempel på grund av förseningsavgifter.
  • Online-låntagare kan inte låna e-media.
  • Du kan se vilka e-media du lånat genom att logga in på Mina Sidor | Mina Lån i Mediekatalogen. Observera att lån i Biblio inte syns i Mina sidor.
  • Om du lånar en titel och väljer att ladda ned den, läsa strömmande eller lyssna i Biblio så är det fortfarande bara ett lån. Du har ett konto som identifierar dig som låntagare och du lånar en specifik titel. Det spelar ingen roll i vilket format du hämtar ner boken, det är ändå bara ett lån.

Bibliotekets abonnemang

Värnamo biblioteks abonnemang styr vilka titlar som finns tillgängliga som e-media.

Accesslån

Olika e-media har olika pris från förlagen. Värnamo bibliotek väljer inte in enskilda titlar utan tillämpar accesslån. Acceslån innebär att alla titlar som erbjuds i bibliotekets abonnemang under ett visst maxpris blir tillgängliga för lån. För närvarande är maxpriset 50 kr.

Enskilda förlag och titlar kan däremot väljas bort av biblioteket.
Ofta är ny och populär e-media dyrare än äldre. När e-mediet funnits utgivet ett tag kan priset sänkas och görs då tillgängligt för lån.

Max kostnad per titel

Max kostnad per enskilt e-media och kalendermånad är 1000kr. Detta innebär till exempel att när en enskild e-bok lånats så många gånger att den totala kostnaden nått 1000kr kan den inte längre laddas ned.

Budget

Total budget för e-media (e-böcker och e-ljudböcker inklusive Biblio) är från och med oktober 2018 för Värnamo kommunbibliotek 18 000kr per kalendermånad. Detta innebär att när budgettaket nåtts en månad kan inte fler e-media lånas förrän det blir ny kalendermånad. Budgeten för e-media ingår i bibliotekets totala medieanslag. Även när det gäller tryckta böcker väljer biblioteket ut vilka böcker som ska köpas in till varje enskilt bibliotek och även där finns en begränsad budget. E-böcker utgör 10% av den totala mediebudgeten inklusive databaser för Värnamo kommunbibliotek (stadsbiblioteket och biblioteken i Bor, Bredaryd, Forsheda, Rydaholm, Vråenbiblioteket och bokbussen).

Varför kan jag inte låna i slutet av månaden?

Om du inte har några spärrar på ditt lånekort eller tekniska problem beror det förmodligen på att budgeten för e-böcker är slut. Värnamo bibliotek har i oktober 2018  anpassat låneregler och budget så att fler ges möjlighet att låna e-media. Detta genom att höja budgeten för e-media till 18000kr per kalendermånad, minska antalet titlar om kan lånas per sju-dagarsperiod till 2 och sänka maxpriset per titel till 50kr. Att budgetaket nu nås tidigare beror till en del av att allt fler väljer att lyssna på e-ljudböcker via appen Biblio. E-ljudböcker är i allmänhet dyrare än e-böcker.

Senast granskad:
2018-11-27

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?

Synpunkter