Barn och unga

På biblioteket finns det mycket att göra för dig som är ung. Förutom att låna böcker kan du till exempel låna film eller spela TV-spel. Det är alltid gratis att låna på biblioteket.

Språklust

Språklust är ett samarbete mellan Barnavårdscentral (BVC), bibliotek och logopeder och består av två spår:

  1. Biblioteken i Jönköpings län samarbetar med BVC för att nå alla barn. Det innebär att BVC-sköterskan vid 10-månaderskontrollen på BVC pratar barn, böcker och språk och hänvisar till biblioteket genom att dela ut bokmärken och foldrar.
  2. Biblioteken samarbetar med logopeder för att särskilt nå barn med språkstörningar. Det startade som ett pilotprojekt 2016 i de kommuner som har en regionanställd logoped: Eksjö, Nässjö, Värnamo, Gislaved och Vetlanda.

Detta innebär i praktiken att ett barn med språkstörning, som går hos logoped, får ett recept till biblioteket.

Har du några frågor kring Språklust får du gärna höra av dig till oss på biblioteket.

 

Poetry Slam på Värnamo stadsbibliotek

Deltävling sju inför Jönköpings länsfinal i Poetry Slam händer på Värnamo stadsbibliotek onsdag 28 mars kl.18.00 Kvällens MC och gästpoet är ingen mindre än Olivia Bergdahl!

Poetry slam är en tävling i estradpoesi där vem som helst kan delta! Poeten har tre minuter på sig att framföra sitt verk utan rekvisita och andra effekter. Publiken är delaktig och spelar en avgörande roll i tävlingen. Juryn, som består av publik, sätter poäng på framförandet och diktens innehåll. Segrarna från vårens deltävlingar möts i en final på Kulturhuset och tävlar om en plats på Svenska Mästerskapen i Poetry Slam 2018.

Tävlingarna är fartfyllda och härligt energigivande. Kom och läs, lyssna och bli tagen med storm! Vill du tävla?
Anmäl dig på e-post: kultur@varnamo.se

Psst…fri entré!

Boktips

Vända världen rätt av Jennifer Niven

Libby väger 130 kg, hon har vägt ännu mer, mycket mer, så mycket att de fick riva delar av hennes hus för att kunna lyfta ut henne med hjälp av en lyftkran. Efter år av hemundervisning ska hon nu återvända till skolan. Hon är väl medveten om att det kommer att bli tufft men har bestämt sig för att det ska funka. I skolan finns Jack, han har ett handikapp som inte syns, han är ansiktsblind. Han känner inte ens igen sina närmaste kompisar men han har utarbetat olika strategier för att dölja sitt handikapp. Jack är charmig och smart, men lite knepig. Varannat kapitel får de, Jack och Libby. Det är så skickligt skrivet och suger in mig som läsare i de här ungdomarnas ganska så osannolika vardag, men den känns helt självklar när Niven skriver den. Från 13 år.  

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström

Att bo i Gustavsberg är fruktansvärt tråkigt! En händelselös förort, kompisar som är nöjda med lite film på fredagen och föräldrar som inte ens kan ge en ordentlig utskällning när det skulle behövas. Så känner 15-åriga Miranda (Mirre) för sitt liv. Men på en av de supertrista släktträffarna flyger något i Mirre och hon deklarerar plötsligt att hon är lesbisk. Är hon det? Hon vet inte men kanske. Äntligen börjar det hända lite i Mirres liv. Någon klottrar, till hennes lycka, flata på hennes skåp i skolan. Hon tar mod till sig och frågar Sanna i en annan nia om de ska träffas. Sanna som har blått hår och pratar politik och jämlikhet. Ett fyllehångel med en kille på en fest får dock allt att rasa samman. Från 15 år.

Spökflickan av Katarina Genar

En ny spännande berättelse av Katarina Genar. Anna flyttar med sin familj till ett mindre samhälle vid havet. Hon känner sig rätt ensam och saknar bästa kompisen i Stockholm. En dag hittar hon en liten glasflaska vid stranden och när hon tar hem den börjar olika mystiska saker att hända. En glänsande fjäril kretsar kring flaskan men när Anna försöker ta en bild av den så går inte det. Det viskas lite i samhället om att en spökflicka finns kvar i huset som Anna och hennes familj flyttat in i. Det känns som om någon iakttar Anna och hon vill helst av allt bara tillbaka till Stockholm. En spännande berättelse som passar från ca 10 år.

En väktares bekännelse av Elin Säfström

Tilda Modig är 15 år och väktare över Stockholm tillsammans med sin mormor. Väktare håller koll på att männsikor och rådare kan leva sida vid sida. Rådare är troll, älvor, häxor och andra sagoväsen som människor inte kan se och inte ska känna till. Läs Erika Hildings recension av boken härPDF.

Barnens bibliotek

Massor av kul om böcker och författare. Intervjuer,
tävlingar och annat kul!

www.barnensbibliotek.selänk till annan webbplats

Lovaktiviteter

Biblioteket har alltid aktiviteter för barn och unga under vinterlov, påsklov och höstlov. På sommarlovet åker det mobila biblioteket/bokbussen ut till olika dagläger/idrottsläger för bokprat. Höstlovet är numera ett läslov då fokus ligger på litteratur och läsning.  

På loven brukar vi ha ett utbud av pysselaktiviteter, film, teater mm. Även biblioteken i Rydaholm, Bor, Forsheda, Bredaryd och Vråen har olika lovaktiviteter.
Följ länk nedan för mer information om alla aktuella aktiviteter.

Här kan du läsa mer om kultur för barn och unga, samt aktiviteter på loven

Granskad 2018-01-17
av Cecilia Gustavsson