Bibliotek

I Värnamo tätort finns Stadsbiblioteket och biblioteket på Vråen. I kommunen finns bibliotek i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm. Mobila biblioteket kör enligt turlista runt till olika orter i kommunen. Se bibliotek och filialer i menyn för mer information om öppettider och adresser.

Bokpratsturné på filialerna

Bibliotekarierna turnerar tillsammans och inspirerar dig till läsning och ger dig bra tips på böcker. Kanske får du ett och annat julklappstips! Vi bjuder på fika och boklotteri. Ingen anmälan bara kom!

13 november kl. 18 på Bors bibliotek
22 november kl. 18 på Bredaryds bibliotek
28 november kl. 15 på Vråens bibliotek
29 november kl. 18 på Rydaholms bibliotek
4 december   kl. 18 på Forsheda bibliotek

Biblio - app för att ladda ned och lyssna på e-ljudböcker

I appen Biblio kan du söka söka, låna och lyssna på e-ljudböcker. Du kan lyssna strömmande och även ladda ned för att lyssna off-line. Du väljer Värnamo bibliotek och loggar in med ditt lånekortsnummmer och pin-kod. Appen finns i Appstore och Google Play. Läs mer om Biblio under Läsa och låna, E-media i menyn.

Biblio

Stadsbiblioteket flyttar till Gummifabriken

Vråens bibliotek har med anledning av stadsbibliotekets stängning för flytt utökade öppettider med bibliotekspersonal.

Från och med 4 september 2017:
måndag, onsdag, torsdag kl 10-19,
tisdag kl 13-19,
fredag kl 10-18,
lördag kl 10-14

Mobila biblioteket utanför Kulturhuset Cupolen

varje fredag kl 10-12 från och med 1 september till och med 17 november står mobila biblioteket utanför kulturhuset Cupolen.

Långlån? Återlämna böcker?

Har du långlån på dina böcker? Lämna dem i Cupolens bokinkast, på Vråen eller på något av kommunens andra bibliotek!

Kursböcker till kurser på Campus Värnamo

Bibliotekarierna Hanna och Madeleine finns på plats i sal 108 i Gummifabriken för att hjälpa dig som student på Campus med frågor om kurslitteratur och informationssökning. De kursböcker som Stadsbiblioteket köpt in för Campuskurser (Placering KURS) och som inte är utlånade finns i sal 108.

Grupprummet är öppet för lån av kurslitteratur:

Tisdag och torsdag kl 13-15

Värnamo stadsbibliotek köper in kursböcker till de utbildningar som finns på Campus Värnamo. Böckerna är märkta med KURS. Alla får låna kursböckerna, inte bara studenter och vi har två exemplar av varje titel. Lånetiden är två veckor istället för fyra så att fler ska ha möjlighet att låna boken under en läsperiod. Förseningsavgift 5kr/dag. Kursböcker kan inte lånas om. 

Bibblan svarar och Bibblan guidar - källkritisk information!

  • Bibblan svararlänk till annan webbplats är en gratis svarstjänst. Här kan du fråga vad du vill på flera olika språk och få svar så snabbt som möjligt. De som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige.
  • Bibblan guidarlänk till annan webbplats är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska bibliotek.

Läs mängder av tidskrifter hemma! Biblioteket ger dig gratis tillgång till Ztory

I appen Ztory finns mängder av tidskrifter. Även ett urval barnböcker finns.

För att ladda ner tidskrifter gratis till appen behöver du besöka biblioteket och koppla upp dig mot bibliotekets trådlösa nätverk men när tidskrifterna väl är hämtade kan du läsa dem offline. 

kaffekopp och iPad

Surfplattorna att låna i biblioteket

Surfplattan är laddad med appar och länkar som biblioteket valt ut. I plattan finns t ex Pressreader som innehåller 6000 tidningar och tidskrifter från hela världen. Men givetvis vill vi gärna ha in förslag att komplettera med!

Du som besökare registrerar dig i lånedisken och får sedan en kod som gör att du kan hämta ut surfplattan i stället. Surfplattan kan endast användas i biblioteket.

Värnamo biblioteks nya station för surfplattor är en av de första i Sverige! Värnamo är en av sex kommuner i länet som ingår i ett regionalt utvecklingsprojekt med Hublet. Hublet är det finska företag som tillverkar plattorna och programvaran. Syftet med projektet är att öka den digitala tillgängligheten och läsningen. Region Jönköping är även först i landet med Hublet.

Hublet

Låna en Värnamobo!

Vill du träffa nya människor med andra kulturer? Då kan du låna ut din tid och dig själv på biblioteket i Värnamo. Vill du lära dig mer om Värnamo? Då kan du låna en Värnamobo.

Så här gör du för att låna en Värnamobo eller låna ut dig själv!

Granskad 2017-11-22
av Åsa Ekblad