2017-06-27

Nu är laddstationen på plats

I dag, 27 juni, kom laddstationen som ska förse de nya stadsbussarna med el på plats på stationsområdet i Värnamo.

Det är ABB som levererar laddstationen, som i sin tur är tillverkade i Holland. Värnamo Energi ska leverera el till laddstationen.

Någon av de närmaste dagarna kommer laddstationen att testas och det innebär att det också finns chans att se en av de nya bussarna köra omkring i centrum.

Den nya stadsbusstrafiken kommer igång efter sommaren.

Bussarna kommer att utgå från stationen och täcka större delen av staden med halvtimmestrafik på vardagar mellan kl. 6.00 och 22.00. Det är en klar förbättring jämfört med dagens timmestrafik. Helt nytt är att Värnamo också får helgtrafik, planen att det ska gå timmestrafik mellan kl. 9.00 och 19.00.

Laddstolpen är utsrustad med en snabbladdare med en laddningseffekt på 150- 450 kW. Laddningen sker snabbt och enkelt genom att bussen parkerar under stolpen. Kommunikationen mellan bussen och laddstolpen sker trådlös via wifi.

Bussens batteri, som sitter på taket, laddas snabbt upp innan det är dags för bussen att ta en ny tur ut på stan. Varje laddning beräknas ta cirka sex minuter.

Själva elen i laddstolpen är 100 procent förnybar, delvis producerad i lokala vattenkraftverk samt i Värnamos klimatsmarta biokraftvärmeverk. Förutom att den nya eldrivna busstrafiken kommer att vara tystare så kommer den därmed dessutom att bidra till en bättre stadsmiljö tack vare minskade avgaser och en bättre luftkvalitet.

Klimatsmart stadsbusstrafik

Laddstation för elbussar.

Senast uppdaterad 2017-06-28
av Anita Johansson