2017-01-19

Klart med leverans av elhybridbussar och laddstation

Nu är det klart att det blir Volvo Bussar och ABB som levererar bussar och laddstation till Värnamos nya, klimatsmarta stadsbusstrafik, som länstrafiken drar igång i augusti.

Den nya stadsbusstrafiken innebär fler linjer, tätare turer, helgtrafik och tystare bussar. Värnamo blir först i landet med att ha stadsbusstrafik som helt och hållet körs med elhybridbussar.

– Det är imponerande och fantastiskt roligt att Värnamo nu beslutar sig för att gå före och skapa en hållbar kollektivtrafik med våra laddhybrider. Eldrivna bussar är framtiden för både stora och mindre städer, säger Martin Spjern, Key Account Manager Nordic på Volvo Bussar.

Laddstation vid järnvägsstationen

Elhybridbussarna laddas en gång i halvtimmen vid en laddstation som ska byggas vid järnvägsstationen.

– Vi är glada över att få vara med och bidra till hållbara och kostnadseffektiva kollektivtransportlösningar och samtidigt tillgodose behovet av tyst och ren trafik i städerna. Att minska kostnader och risker vid övergången till elfordon är något som vi vill erbjuda marknaden och samhället, säger Henrik Holmér, ABB:s säljansvarige för laddstationer i Sverige.

Framtidens kommun

Trafiken ska vara igång i augusti och är en av flera satsningar som nu görs när Värnamo bygger framtidens attraktiva kommun.

- Satsningen på en stadsbusstrafik värd namnet innebär ett minskat bilberoende. Detta skapar möjlighet till en hållbar stadsutveckling som bland annat möjliggör fler bostäder i centrala lägen. Resandet sker med tysta, klimatsmarta bussar med låga partikelutsläpp. Alla som ersätter bilturen med en bussresa bidrar till en attraktivare stad, säger Stina Gof, strategisk utvecklingschef i Värnamo kommun.

Pressmeddelande från ABBlänk till annan webbplats

Pressmeddelande från Volvolänk till annan webbplats

Senast uppdaterad 2017-01-19
av Anita Johansson