Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2018-06-15

Studiebesök i Israel

Första veckan i juli ska två medarbetare, Lars-Uno Åkesson och Oskar Axelsson, på Campus Värnamo åka till SCE (Shamoon College of Engineering) i Beér Sheva, Israellänk till annan webbplats, som en del i TED-projektet.

Syftet med resan till universitetet i Israel är att Campus Värnamo fortsatt ska kunna ha en nyckelroll när det gäller kontakter med kvalificerade studenter och framtida innovationer.

- Studenterna som kommer till Värnamo inom TED -projektets ramar har en viktigt roll för våra lokala och regionala företag och det är viktigt att upprätthålla och utveckla dessa nätverk som i och med TED-projektet har skapats, säger Hans-Göran Johansson (c), kommunstyrelsens ordförande.

Vad är TED-projektet?

Campus Värnamo arbetar tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Jönköping University i det så kallade TED – projektet. TED står för Teknik Ekonomi och Design, och MINT betyder Multidisciplinary INTernational. Inom dessa områden bjuds utvalda studenter från de tre fakulteterna in och "tvingas" samarbeta kring projekt som företag i regionen ger dem.

Att arbeta tillsammans över fakultetsgränserna är ovanligt i den akademiska världen, men i högsta grad viktigt för näringslivet.

Studenter har kommit från bland annat Israel och Indien till Värnamo för en intensiv vecka där de tittat på innovationer och produktutveckling för lokala företag. Men det har inte räckt inte att spåna fram kreativa idéer, de har också gjort en marknadsbedömning som visar till exempel på vilken investering som krävs och att lösningen/innovationen kommer att fungera på marknaden.

Några studenter från Israel tog bland annat fram patent på en ny typ av hörselskydd åt 3M som även blev patenterat och produkten lanserades i februari 2018. 3M konstaterade även att de internationella studenterna gav en input de inte hade fått av svenska studenter.

Från vänster: Lars-Uno Åkesson, Campus, Carl Michael Johannesson, KTH och Oskar Axelsson, Campus som nu åker på studiebesök till ett universitet i Israel. På bilden visar de hörselskydd som studenter från TED projektet tagit fram åt 3M.

Senast uppdaterad:
2018-06-19