Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-04-20

Skyddsstopp tillfälligt hävt

På måndagen lade den fackliga organisationen Kommunal ett skyddsstopp på några lägenheter på ett äldreboende i Värnamo kommun. Detta skyddsstopp hävdes senare tillfälligt i väntan på besked från Arbetsmiljöverket.

I de berörda lägenheterna bor personer som har konstaterats vara smittade av coronaviruset.

Det tillfälliga stoppet innebär att Kommunals medlemmar tills vidare ska fortsätta att utföra omvårdnad, förutsatt att de använder en särskild skyddsmask.

Följer regionens riktlinjer

Ett skyddsombud har rätt enligt Arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 7 att stoppa ett arbete om det finns en omedelbar och allvarlig fara för medarbetarna. Det valde Kommunal att göra eftersom de kräver att medlemmarna använder en särskild skyddsmask, klassad FFP2.

- Personalen har tillgång till och använder den skyddsutrustning som Region Jönköpings län kräver. Tillgången till sådan skyddsutrustning bedöms som god i nuläget, säger Ulrica Gustafson, chef för omsorgsförvaltningen.

Häver skyddsstoppet tillfälligt

Då arbetsgivaren har en annan åsikt än Kommunal, kontaktade arbetsgivaren Arbetsmiljöverket för att få stoppet hävt.

I väntan på besked från myndigheten kallade arbetsgivaren Kommunal till en överläggning.

Överläggningen utmynnade i att Kommunal tillfälligt drar tillbaka skyddsstoppet. Parterna kom överens om att skyddsmask 90, som är godkänd av Arbetsmiljöverket, ska användas i väntan på beslut från Arbetsmiljöverket.

Räddningstjänsten utbildade

Ett antal skyddsmask 90 kördes omgående från räddningstjänsten till det berörda boendet, där personalen utbildades i hur maskerna ska användas och rengöras.

Senast uppdaterad:
2020-04-20