Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-02-27

Räddningstjänsten varnar för farliga isar

De senaste nätternas kyla gör att vattendragen fryser och det kan locka allmänheten att pröva isarna. Men räddningstjänsten i Värnamo kommun varnar: ge dig inte ut på isarna nu, det kan innebära livsfara.

Varningen gäller både små och stora vattensamlingar.

- Vi har en väldigt speciell situation och det innebär stora risker. Det finns vatten där det i vanliga fall är torrt. När ytan fryser blir det omöjligt att se hur djupt vattnet är under isen och det kan bildas virvlar som gör att hållbarheten på isen är svårbedömd, säger Pär Liljekvist, ställföreträdande räddningschef i Värnamo kommun.

Han varnar därför alla som är ute och rör sig i naturen, men också i stadsmiljöer där det varit eller fortfarande är höga vattennivåer.

- Ta det försiktigt! Tänk också på att det finns en ökad risk att träd som står löst i vattenfylld mark faller och att vattensjuka områden rasar, säger han.

I takt med att vattennivåerna sjunker börjar tekniska förvaltningen ta bort avspärrningar. Detta görs först efter en noggrann inspektion av området. Så länge avspärrningarna står kvar är det mycket viktigt att respektera dem.

Läs mer om hur du agerar säkert på sidan Säkerhetsutrustning

Senast uppdaterad:
2020-02-27