Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2018-09-16

Aplaruset uppmuntrar till att motionera mera

Motion är bra för både kroppen och hjärnan. Men ibland är det tråkigt att träna. Det kan vara roligare att träna tillsammans, till exempel att springa Aplaruset.

På tisdagen ordnades Aplaruset för fjärde året. Det startades för att visa hur viktigt det är med fysisk aktivitet.

- Vi ville visa hur nyttigt det är att röra sig. Forskare har visat att många personer med en funktionsnedsättning inte motionerar så mycket som man bör göra varje dag. Det är inte bra för hälsan, säger Nadia Melkstam, fysioterapeut i funktionshinderomsorgen.

David vann springargruppen

David vann springar-gruppen i årets Aplaruset. Han säger att det är roligt att vara med på Aplaruset.

- Jag tycker om att springa men det är roligare om man har någon att springa med. Detta lopp tycker jag var enkelt, det var bara två kilometer, jag har sprungit längre lopp på fyra kilometer på Specialvarvet i Göteborg, säger David.

För att kunna motivera till träning är det viktigt att ha ett mål. Att ha något att se fram emot. Det kan vara svårt att träna för att må bra eller för att inte bli sjuk i framtiden. Det är också viktigt att det är roligt och att man gör det tillsammans. Är det roligt är det lättare att utföra en ansträngande aktivitet.

Aplaruset

Det brukar vara mellan 30 och 50 personer som är med i Aplaruset.

Vem får vara med?

- Vi bjuder in brukare inom dagligverksamhet och gruppbostäder och från gymnasiesärskolan i Värnamo. Hade varit roligt om vi kunde bli fler och bjuda in personer från andra kommuner också, säger Nadia Melkstam.

Vinnarna i de olika startgrupperna: Mikael vann gå-gruppen, Bo-Erik vann rulle-gruppen och David vann springa-gruppen.

Vinnarna i de olika startgrupperna: Mikael vann gå-gruppen, Bo-Erik vann rulle-gruppen och David vann springa-gruppen.

Nadia, du är fysioterapeut, hur jobbar du för att få människor att motionera mer?

- Vi ger stöd till människor och gör träningsprogram om det behövs. Men vi vill också uppmuntra alla som vi jobbar med att vara fysiskt aktiva minst en halvtimme varje dag. Vi uppmanar till att promenera, jogga, springa, rulla sin rullstol så bra man kan. Den som vill får en träningskalender där man kan kryssa när man har tränat. Vi uppmanar alla att röra sig två kilometer vid två tillfällen varje vecka. Man ska bli varm och lite andfådd.

Berätta lite mer om hur ni förbereder er för Aplaruset.

- Första året hade vi en löparskola. Det hade varit roligt att ha det tillsammans med en sportklubb i Värnamo. Senast året har vi samarbetat med Värnamo sportklubb, som har en friidrottsgrupp för oss. Flera sådana initiativ från klubbarna hade varit jätteroligt!

Varför är det så viktigt att motionera så att man blir andfådd ibland?

- Man får starkare muskler, starkare skelett och bättre andningsfunktion. Det gör också att man inte blir sjuk så lätt. När man ökar hjärtats kapacitet mår kroppen bättre, men hjärnan mår också bättre, till exempel blir man mindre stressad, det är lättare att koncentrera sig och man blir mer uppmärksam.

Vad tycker du är bra med Aplaruset?

- Dels är det bra att motionera. Sedan har vi ju roligt ihop och det blir en härlig festkänsla. När man kommer i mål och ser att man kan lyckats nå sitt mål blir man stolt och mår bra. Vi ser att flera som är med förbättrar sin kondition och själva upplever att de orkar mer.

Är ni med i fler lopp än Aplaruset?

- En anledning till att vi började med Aplaruset var att det skulle vara ett genrep inför att några skulle till Göteborg och springa Specialvarvet. Med hjälp av fonder har vi kunnat sponsra en resa i samband med Göteborgsvarvet

- I våras hade värnamo sportklubb (WSK) en startgrupp för funktionsnedsatta som en del i Värnamo kvartsmara. Det blev jättelyckat. Sportklubben Hillestorp GOIF brukar bjuda in till ett uppskattat lopp där flera grupper från dagliga verksamheter i Värnamo har varit med.

Aplaruset har ordnats av funktionshinderomsorgens rehab men med stort stöd från de olika dagliga verksamhetsgrupperna. De som är med i daglig verksamhet får olika uppdrag i samband med Aplaruset, allt från att koka kaffe till att snitsla banan.

- Och så har vi ju några tjejer som leder uppvärmningen, säger Nadia Melkstam.

Tack till Blomsterlandet och Assemblin i Forsheda, som skänkt priser.

Efter loppet, då man fått medaljen, är det gott med kaffe.

Efter loppet, då man fått medaljen, är det gott med kaffe.

Några av tjejerna håller i uppvärmningen.

Några av tjejerna håller i uppvärmningen.

Senast uppdaterad:
2018-09-16