Värnamo Arbetsmarknadscenter

På Värnamo Arbetsmarknadscenter hjälper vi varje år många människor att komma in i eller tillbaka till arbetslivet. Vi gör det genom ett individuellt anpassat förlopp med fokus på var och ens förmåga och möjligheter. Hos oss finns det många möjligheter till sysselsättning och stöd för att se till, att individen kommer vidare i sitt liv.

Värnamo Arbetsmarknadscenter erbjuder aktiviteter som hjälp till att söka arbete. Det kan vara att träffa handläggare från arbetsförmedlingen som berättar om hur man aktivt söker jobb. Det kan även vara dagar där man prövar ombytta roller och själv är den som anställer. Arbetstagaren ges möjlighet, tips och råd att skriva CV, personligt brev och hur man söker jobb.Värnamo Arbetsmarknadscenter ligger på Östboskolan, i byggnad A, bakom KomVux.

Aktiviteter

Snickeriet

Vi reparerar stolar, bord och andra möbler för inne- och utebruk.  Vi skrapar, slipar och ytbehandlar. Om kunskap och tid finns utför vi även nytillverkningar av diverse ting.  Vi kan även göra en del metallarbeten. Våra tjänster kan beställas av kommunen, privatpersoner, föreningar och företag.

Systugan

Om möjlighet finns syr vi det mesta såsom gardiner, draperier, kuddar, grytlappar och sängöverkast. Vi kan klä om stolsdynor och dynor till trädgårdsmöbler. Om kunskapen finns i verksamheten kan vi utföra viss dekorationsmålning och målning av skyltar. Våra tjänster kan beställas av kommunen, privatpersoner, föreningar och företag.

Eko-team

Eko-teamens arbetsuppgifter är naturvård, kulturvård, skog/gräsröjning, bygga och renovera . Uppdragsgivare är främst kommunen, länsstyrelsen och privata företag. Åt vår största uppdragsgivare, tekniska förvaltningen, jobbar vi med skog/gräsröjning, tätortsnära betesdrift, vi bygger grillplatser och renoverar kulturbyggnader. Värnamo Arbetsmarknads Center erbjuder ett Ekoteam — ungdomslag, som är riktat till unga vuxna mellan 19 — 24 år.

Plocket

På Plocket jobbar vi på uppdrag med legoarbeten, mest paketering av olika slag. Vår största uppdragsgivare är Bufab-Kit. Vi sorterar, räknar, paketerar, svetsar påsar och häftar på etiketter på påsen. Allt från mutter och skruv till olika beslag . Våra tjänster kan beställas av alla privata företag.

Hunddagis

Vi tar hand om kommunanställdas hundar. Vi rastar dem två gånger per dag och vi ser till att de får vatten och sällskap.  Om hunden ska utfordras under dagen medtages foder.

Praktiksamordnare & invandrarprogrammet

Vi skaffar praktikplatser till våra arbetstagare som behöver stöd för att komma in i eller tillbaka till arbetsmarknaden. Praktikplatserna hittar vi både i kommunala verksamheter och hos privata företag.

Rehabförrådet

På rehabförrådet servar vi kommunens äldre- och handikappomsorg. Vi lagerhåller, levererar, reparerar och rekonditionerar alla typer av hjälpmedel. Vi installerar larm till äldre, besiktigar och reparerar taklyft och sängar.

Café

Navet i verksamheten är vårt café. Här träffas vi och har våra lunch- och fikaraster. Här har vi också våra gemensamma jul-, påsk- och midsommarluncher. Caféet drivs av våra arbetstagare och är endast öppet för arbetstagare och gäster.

Kuratorn

Vi lägger stor vikt vid att kartlägga/följa upp och lära känna våra arbetstagare. När arbetstagaren börjar hos oss får han/hon därför träffa en kurator. Detta för att vistelsen hos oss skall bli så bra som möjligt. Hos kuratorn kan arbetstagaren även få viss ekonomisk vägledning/rådgivning, hjälp att söka utbildning och att fylla i papper och blanketter.  Allt för att komma vidare i tillvaron. 

Arbetsterapeut

Kan vara behjälplig för att kartlägga våra arbetstagare inför återgång till arbetsmarknaden. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med en kartläggning/bedömning av arbetsförmåga, både fysiskt och kognitivt. Hjälp med ergonomisk rådgivning/bedömning samt strukturera vardagslivet.

Friskvårdsterapeut

Vägleder arbetstagaren genom att föra en dialog med helhetsperspektiv för att stärka/öka självkänslan och självförtroendet. Coachar även inom områden som kost, motion och hälsa. Vi fokuserar på nutid för att påverka din framtid i livet.

Rehabteam

Kurator, arbetsterapeut samt friskvårdsterapeut bildar ett Rehabteam. Arbetstagaren träffar någon i Rehabteamet under sin första arbetsvecka och fyller i ett livsstilsformulär. Rehabteamet erbjuder livsstilskurser i Kost och hälsa och hjälper till att skriva CV samt personligt brev.

Secondhandbutik

Värnamo Arbetsmarknadscenter har även öppnat en secondhandbutik: Östboboden. Butiken aktiverar i första hand långtidsarbetslösa ungdomar. Syftet är att skapa sysselsättning för arbetslösa och rusta dem som ska ta steget in på arbetsmarknaden.

Östboboden har öppet tisdagar och torsdagar kl.13-18.

Butiken Återvänt

En butik som visar upp och säljer intredningsdetaljer och hantverksprodukter som tillverkas av grupperna i huset. Fokus är återbruk och design och syftet är att vara en länk mellan verksamheten i huset och verkligheten. 

Butiken har öppet på torsdagar kl.13-18

Granskad 2017-10-31
av Ingela Zander