2020-03-09

Maten i Värnamo prisas av LRF

Värnamo kommun får utmärkelsens LRF Jönköping läns Kommunpris för sitt sätt att jobba med livsmedel.

- Vi är så glada över att detta arbete uppmärksammats. Det här priset delar vi med både upphandlingsavdelningen, utvecklingsavdelningen och våra politiker då samtliga varit med att arbeta fram en prioritering men också med dialoger med de lokala livsmedelsproducenterna och sist men inte minst den upphandling som senare gjordes säger Charlotta Nielsen Nylander, måltidschef i Värnamo kommun.

Utmärkelsen delades ut på LRF:s regionstämma i Jönköping 9 mars. Kommunpriset är ett hederspris och vinnaren väljs ut bland nomineringar från LRF:s kommungrupper. Syftet är att premiera en kommun som gjort något extra bra för de gröna näringarna.

Närproducerat, svenskt, ekologiskt

- Vi jobbar strategiskt utifrån prioriteringen närproducerat, svenskt, ekologiskt när vi köper livsmedel, säger Charlotta.

Närproducerat innebär lokalt eller regionalt, det vill säga inom en omkrets av 10 respektive 20 mil från Värnamo. Under 2019 upphandlades till exempel tre lokala köttleverantörer, Hamra Håkansgård i Bredaryd, Dackebygdens kött i Vetlanda och Ulås lamm & gris i Värnamo.

Räknas upp i budgeten varje år

- Vi är stolta över utmärkelsen och också över det sätt vi valt att arbeta strategiskt med maten. Inköp av livsmedel är den enda posten i Värnamo kommuns budget som vi bestämt att räkna upp varje år för att motsvara indexuppräkning och satsningen på närproducerat och ekologiskt. Det innebär att vi räknar upp budgeten med en dryg miljon varje år, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Annelie Andersson är chef för serviceförvaltningen, där kostverksamheten ingår. Hon är mycket glad över priset.

- Jag är imponerad av det arbete som måltid har gjort tillsammans med upphandling. Det är fantastiskt roligt att Värnamo kommun, som vill ligga i framkanten när det gäller närproducerat livsmedel, har lyckats med en modig upphandling, som gynnar våra kunder. Det här är roligt och spännande och på sikt hoppas vi kunna utveckla detta ytterligare, säger hon.

LRF:s motivering

Så här lyder motiveringen till att Värnamo får kommunpriset:

"För en nytänkande livsmedelsupphandling som skapar mervärden utöver det vanliga. Kommunen förmedlar också kunskap om var maten de serverar kommer ifrån. Detta ökar medvetandet, kunskapen och intresset för maten hos invånarna.

Värnamo kommun upphandlar i första hand närproducerade livsmedel vilket ger förutsättningar för de lokala lantbruksföretagen att nå ekonomisk lönsamhet. Kommunen upphandlar hundra procent svensk mjölk samt nöt-, fläsk- och kycklingkött. Detta visar att kommunen tar sitt ansvar för den lokala landsbygden!"

Karta över var maten kommer ifrån

Nyligen publicerade kostverksamheten i Värnamo en karta, som visar var maten som serveras i skolor och på särskilda boenden kommer ifrån.

Här kan du se berättelsekartan Värnamo kommuns livsmedelsproducenter.länk till annan webbplats

Hans-Göran Johansson och Charlotta Nielsen Nylander.

Hans-Göran Johansson och Charlotta Nielsen Nylander tog emot priset på LRF:s regionstämma på måndagskvällen.

2020-03-10