Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-01-22

Utredning föreslår mindre biblioteksbuss

En ny utredning föreslår att nästa biblioteksbuss ska vara mindre än nuvarande och att den ska kunna köras på B-körkort. Utredningen behandlas av kulturnämnden i Värnamo kommun nästa vecka.

Nuvarande biblioteksbuss togs i drift 2006, och den behöver ersättas inom ett par år. I Värnamo kommuns investeringsplan för 2021 finns fem miljoner kronor avsatta för inköp av en ny buss. Förra året fick kulturnämnden dock i uppdrag att ”undersöka möjligheten till ett mindre och billigare alternativ”.

- Det är viktigt att utreda vilken typ av fordon som passar bäst för den framtida verksamheten innan en så stor investering görs, säger kulturnämndens ordförande Eva Törn (M).

Mindre buss mer flexibel

Nu är utredningen klar. Utredarna föreslår bland annat att hela biblioteksverksamheten ska genomlysas med särskilt fokus på biblioteksbussen, och att det påbörjas projektering för inköp av en mindre buss som kan köras med B-körkort. Nuvarande buss är fullstor och kräver lastbilskort (C-körkort). Utredarna påpekar att en mindre buss visserligen kan ta med sig färre fysiska böcker, men att den är mer flexibel. En mindre buss har enligt utredarna även fördelar när det gäller klimat, långsiktig hållbarhet, breddat uppdrag, nya arbetssätt, ekonomi och digitalisering. Hänsyn har tagits till hur biblioteksverksamheten har utvecklats och förväntas utvecklas framöver, till exempel att utlåningen av fysiska böcker minskar.

Planera för framtiden

- Den här bussen ska rulla många år, så vi måste fundera över hur behoven och verksamheten ser ut om 10-15 år, säger Eva Törn.

Utredningen är gjord av Katinka Borg, tidigare regionbibliotekschef i Jönköpings län, tillsammans med Anna Sandquist, dåvarande landsbygdsutvecklare i Värnamo kommun.

Utredningen behandlas av kulturnämnden 29 januari och lämnas därefter över till kommunstyrelsen. Beslut om investeringsbudget för 2021 och investeringsplan för 2022-2025 beslutas av kommunfullmäktige 17 juni.

Hela utredningen i pdf-format.PDF

Senast uppdaterad:
2020-01-22