2018-07-27

Träff med LRF om lantbrukarna

Värnamo kommun fortsätter att försöka hitta kommunal mark som skulle kunna användas till foderskörd åt lantbrukare. Samtidigt tittar vi på möjligheten att ordna ett tappställe för sjövatten.

På onsdagsförmiddagen träffade Värnamo kommun representanter för LRF:s kommungrupp. Kommunen hade bjudit in till ett möte för att stämma av läget med anledning av den långvariga värmen.

- Vi ville samtala om på vilket sätt kommunen kan stötta lantbrukare, säger Stina Gof, ställföreträdande kommundirektör och Jesper du Rietz, chef för tekniska förvaltningen.

Tappställe?

Resultatet blev att kommunen kommer att kontakta länsstyrelsen för att undersöka om det går att ordna tappställen, där lantbrukare kan hämta sjövatten. Tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen går också igenom kommunens marker för att se om det finns ytterligare platser där lantbrukare kan ta foderskörd.

- Det mesta av de ytor som vi erbjöd för ett par veckor sedan är tingade. Däremot finns det ledig, ostängslade betesmarker, säger Linus Enochson, projektör på tekniska förvaltningen.

Hjälp att stängsla

Han hoppas kunna erbjuda en andra skörd under hösten på de marker som redan skördats.

- Om vi får ordentligt med nederbörd kan det bli aktuellt att skörda återväxten, säger han.

Länsstyrelsen kan hjälpa den som behöver stängsla tillfälliga betesmarker. Hör av dig till länsstyrelsens växel 010-223 60 00.

Svenskt kött i kommunens restuaranger

Värnamo kommun uppmuntrar också alla att stötta de lokala lantbrukarna genom att köpa svenskt kött. 9o procent av det kött som serveras i Värnamo kommuns restauranger kommer från gårdar i Sverige, och all fågel som serveras är svenskt. De 10 procent kött som inte är svenskt, är sådant som ingår i sammansatta produkter, som inte alltid innehåller enbart svenskt kött.

Har du frågor, hör av dig till kontaktcenter, tfn 0370-37 70 00 eller e-post kontaktcenter@varnamo.se

Forderskörd på parkmark

För en tid sedan erbjöd Värnamo kommun lantbrukare att skörda foder eller låta boskap beta på kommunal mark. Många antog erbjudandet.

2018-07-27