2018-04-10

JO kritiserar nämnden

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar samhällsbyggnadsnämnden i Värnamo med anledning av att en tjänsteperson på samhällsbyggnadsförvaltningen informerade ett företag om att en tidning begärt ut handlingar om företaget hos Värnamo kommun.

Händelsen inträffade i februari förra året och JO Lars
Lindström beslutade att utreda saken. Nu har beslutet i ärendet kommit.

JO menar att tjänstepersonens handlande objektivt sätt
inte kan uppfattas ”på annat sätt än som en varning till företaget om att en granskning av dess verksamhet var på gång”. Därmed anser JO att tjänstepersonens handlande var olämpligt på grund av de intressen som bär upp den svenska offentlighetsprincipen. Dessutom, menar JO, kan tjänstepersonens sätt att agera också ifrågasättas med tanke på regeringsformens krav på den
förvaltningsmyndighetens saklighet och partiskhet.

JO skriver i beslutet att samhällsbyggnadsnämnden är
ansvarig för att dess personal har kännedom om den reglering som styr de offentliganställdas arbete och därför får nämnden kritik för det som hände.

- Sedan händelsen förra året har vi väntat på JO:s beslut. I avvaktan på beslutet har vi ändrat våra rutiner, om JO skulle anse att vi hade gjort fel. Vi tar naturligtvis till oss av kritiken från JO och kommer nu att förtydliga våra rutiner och se till att de är kända av personalen, säger Håkan Johansson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

2018-06-19