Avloppsvett

Stoppa skadliga och olämpliga föroreningar innan de hamnar i handfatet, toaletten eller golvbrunnen. Om fel saker spolas ner kan det bli stopp i ledningarna, dina egna eller kommunens. Farliga ämnen som kommer till reningsverket stör och försämrar dessutom reningen. 

Det här får inte spolas ner

 • Fett, matolja och stearin - stelnar i avloppet och orsakar stopp
 • Matrester - spola aldrig ner skräp i avloppet
 • Mediciner - reningsverken kan inte rena vattnet från läkemedelsrester
 • Badrumssopor - spola aldrig ner skräp i toaletten
 • Farliga ämnen, kemikalier - förstör den biologiska reningen
 • Småfarligt avfall - damm, cigarettfimpar och snus innehåller farliga ämnen

Inga kemikalier i avloppet

Många kemiska ämnen gör vår vardag lättare, men en del är farliga för hälsan och miljön. Skona miljön genom att använda miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel och spola inte ner damm i avloppet.

 • Köp inte nya rengöringsprodukter eller kemikalier i onödan
 • Låt kemikalien vara kvar i sin ursprungsförpackning för att undvika förväxling
 • Förvara farliga kemikalier oåtkomligt för barn
 • Blanda aldrig olika kemiska produkter
 • Undvik kemiska bekämpningsmedel

Damm innehåller kemikalier

I en del elektronik, möbler och textilier finns det flamskyddsmedel. I plastprylar kan det finnas mjukgörare. När vi tvättar och skurar hamnar kemikalierna i smutsvattnet. För miljöns skull bör du undvika att spola ner damm i avloppet. Sopa eller dammsug innan golven våttorkas.

Använd skonsamma rengöringsprodukter

Undvik starka rengöringsmedel när du städar. Såpa och mikrofibertrasa är ett alternativ som är snällt mot miljön. Kalkfläckar kan tas bort med ättika eller citronsyra. Använd gärna miljömärkta tvättmedel och dosera inte mer än det står att du behöver. 

Undvik antibakteriella produkter och bekämpningsmedel

Tandkräm, tvålar och deodoranter som marknadsförs som antibakteriella kan innehålla triclosan eller silverföreningar som är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Undvik även starka medel som innehåller klor och ammoniak.

Bekämpningsmedel ska användas med stor försiktighet och måste förvaras på ett säkert sätt så att spill inte riskerar att nå vatten, avlopp eller dagvatten. Överväg att klara dig helt utan kemiska bekämpningsmedel.

Inget fett i avloppet

Fett, frityrolja och stearin stelnar i avloppet och kan orsaka stopp. Torka av synligt fett från stekpannor och grytor med hushållspapper och lägg det i komposten eller sopkärlet.

Använd miljötratt

När Pålslunds reningsverk invigdes delades miljötrattar ut. Tratten skruvas på en stadig plastflaska som du kan fylla på med överblivet, avsvalnat fett. När behållaren är full skruvar du på korken och lägger flaskan i sopkärlet, så kommer energin i fettet till nytta när soporna bränns.

Miljötratten kan du använda om och om igen, men det funkar förstås lika bra att hälla matfett i en tom mjölkkartong.

Granskad 2017-08-02
av Ingela Zander