Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

Ane Storm

Ane Storm

Ane Storm är en av Värnamo kommuns klimatkämpar. Hon är egenföretagare. Här presenterar vi henne och hennes tankar om klimat.

Varför ville du delta i klimatkampen?

- Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor, men det var vid min första graviditet som jag fick klimatångest. Helt plötsligt har man ansvar för någon annan än sig själv. Jag har försökt att göra olika saker för att lindra det, men kastas mellan hopp och förtvivlan. När jag såg reklamen för klimatkampen i tidningen så var det i stundens ingivelse jag ansökte om att delta. Jag tänkte väl att jag kanske kunde bli lite mer gladare av det, att jag skulle lära mig nåt och träffa andra som har samma tankar. Jag vill inte bli skräckslagen och handlingsförlamad, jag vill kunna agera.

- Här får jag svart på vitt vad min konsumtion har för avtryck och kan börja planera inköp och handlingar. Min konsumtion har jag ändå ansvar för, den kan jag påverka och göra nåt åt.

Det går ju att följa alla klimatkämpars utsläpp på Svalnas hemsida, hur går det för dig?

- Mitt avtryck har inte minskat, men det betyder inte att det inte har gjort skillnad i mitt liv. Jag har det i bakhuvudet hela tiden och det påverkar mina handlingar. Jag och min familj bodde i en lägenhet när jag gick med i klimatkampen och nu bor vi i ett hus på landet som vi har börjat att renovera. Först var jag i tävlingsmode och tänkte "jag skulle väntat tills jag flyttat så min startpunkt i Svalnas statistik var annorlunda". Men nu tänker jag mest på effekten det har för mig själv och mina tankar. Hur hade utsläppen sett ut om vi inte hade haft svalna att mäta med under tiden? De kanske hade varit ännu högre.

Har ditt deltagande i klimatkampen gjort att du agerat annorlunda?

- Ja, på många sätt. Först tänkte vi när vi flyttade ut på landet att vi behövde köpa två bilar, utan klimatkampen hade vi nog gjort det. Nu turas vi om så att den som inte har bilen tar tåget, det tar åtta minuter från Bor så egentligen är det ju löjligt att vi tänkte tanken att vi skulle ha två bilar! Men det är ju en grej i Värnamo, alla ska ha bil och köra överallt. Den är som en familjemedlem! Det är en bild som jag har som nyinflyttad i Värnamo kommun.

- Sen har det definitivt gjort skillnad i våra beslut kring renoveringen av vårt hus. Vi la linoleumgolv i köket och när vi sedan skulle lägga golv i hallen så tänkte vi först att vi skulle ha ett annat typ av golv. Sen räknade vi plattorna som var över från köksrenoveringen och det räckte precis. Eller ja, det är gröna och vita plattor och det blev så att vi fick lägga en grön istället för vit på ett ställe för att det skulle täcka men vem bryr sig? Det är ju en hall som ändå är full med skor! När vi tog det beslutet att använda upp resterna från köket så var det såååå skönt. Att bestämma sig för att inte köpa ett nytt golv, eller köpa ytterligare ett paket med vita plattor bara för att vi skulle ha en så att golvet blev perfekt rutigt.

Har du satt upp några personliga mål för din konsumtion?

- Jag har insett att köttet spelar roll så det försöker jag minska på men det här är ju inte bara mitt projekt, det är hela familjen som ska med. Målet var från början att halvera min köttkonsumtion. Nu handlar det mer om att jag ska göra skillnad för att få känna hopp. Att kunna prata om det här med konsumtionens klimatpåverkan utan att predika eller svartmåla. Det är så många man pratar med som känner skuld och går i försvar. Jag vill inspirera, inte för att jag vet bäst eller så men jag gör ju en resa precis som alla, och jag tror att man ska vara öppen med det och dela med sig av sina tankar. Våga säga att det här är svårt! Jag tror inte att jag är en förebild men jag vill avväpna hela samtalet så att alla vågar att göra något. Målet för mig handlar nu mer om att bli lite bättre. Inte bli bäst.

Vad kan du dela med dig för tips till andra som vill lära sig om konsumtionens klimatpåverkan?

- Spelet klimatkoll är jättebra! Det fick alla vi klimatkämpar ett exemplar av när vi började. Det har jag spelat med flera olika. Det är ett kortspel som handlar om att ställa olika scenarion mot varandra och uppskatta hur mycket utsläpp de orsakar. Ett tips är att dela upp spelet utifrån de olika teman som finns, så att man jämför mat med mat och inte mat med resor. Annars kan det bli väldigt svårt.

Nu när du har varit med ett tag, vad är dina reaktioner på appen Svalna?

- Svalna säger ju inte hela sanningen, det är en koldioxidkalkylator och det är viktigt att komma ihåg. När du står där i butiken så är det många aspekter som spelar roll för hur du väljer men appen bryr sig bara om koldioxid. Den räknar inte in biologisk mångfald eller sociala aspekter till exempel.

Det är också viktigt att ansluta sin bank för att få ut maximalt av appen, och att logga in ofta och korrigera köpen i efterhand om den räknat fel. Ibland hamnar vissa köp under fel kategori och då blir uträkningen fel.

Det som är roligt är att man kan göra experiment med den. Om jag inte äter kött en vecka kan jag jämföra vad skillnaden blir! Då börjar det att bli riktigt intressant.

Kan du rekommendera appen?

- Ja, det är en bra app. Om man inte alls har tänkt på koldioxidperspektivet innan så visar den en riktning. Man får inte tänka att den är perfekt, utan mer kan ge en fingervisning om hur man kan konsumera annorlunda.

Senast granskad:
2020-01-14

Hjälpte informationen dig?

Synpunkter

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?Synpunkter