Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2020-02-24

Nu kan du ser var maten kommer ifrån

Undrar du varifrån maten som serveras på skolor och äldreboenden kommer? Nu kan du enkelt se det på en berättelsekarta på kommunens webbplats.

Svaret på frågan var råvarorna kommer ifrån är ganska enkel: det allra mesta kommer från Sverige och mycket kommer från lokala eller regionala leverantörer inom en radie på 20 mil från Värnamo.

- All ren köttråvara är svensk, vi har också ökat andelen svenskt kött i halvfabrikat. Även kycklingen är svensk. Av förklarliga skäl köper vi en del produkter som inte är svenska, till exempel kaffe och bananer, säger Charlotta Nielsen Nylander, kostchef i Värnamo kommun.

Under 2018 beslutade politikerna en prioriteringsordning för upphandling av livsmedel i Värnamo kommun. Verksamheterna ska köpa livsmedel som i första hand är närproducerade, svenska och ekologiska.

Av det svenska är en stor del lokalt eller regionalt producerade råvaror. Lokalt innebär en omkrets av 10 mil från Värnamo och regionalt en omkrets av 20 mil från Värnamo. Tillsammans utgör de vad kommunen kallar för hållbara livsmedel.

Den nya berättelsekartan visar ett urval av leverantörer och produkter som kommunen köper, tillagar och serverar i sina restauranger.

Kartberättelse om varifrån maten kommerlänk till annan webbplats

Bild på hur kartberättelsen ser ut på webben.

Senast uppdaterad:
2020-02-25