Värnamo kommun logotyp. Länk till www.varnamo.se.

Kontakt

Kontaktcenter
331 83 Värnamo
0370-37 70 00
kontaktcenter@varnamo.se

Öppettider
Måndag-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-15.30

Besöksadress
Kyrktorget 1
Värnamo

2018-08-28

Värnamo laddar upp till klimatsmart bilflotta

Värnamo kommun satsar på att ha en fossiloberoende bilflotta 2020. Det innebär att kommunen siktar på att alla som kör i tjänsten ska köra klimatsmart om två år - och därmed bidra till en bättre miljö.

- Vi har satt ett högt mål. Om vi ska lyckas förutsätter det att marknaden kan erbjuda både bra fordon och bra bränslen. Men det vi vet, är att var och en redan nu kan bidra till en bättre miljö genom att välja klimatsmarta fordon i första hand, säger Henric Davidsson, energi- och klimatrådgivare i Värnamo kommun.

Att bilen är fossiloberoende betyder att den inte måste använda traditionell bensin eller diesel. Antingen drivs den helt och hållet av el eller gas, eller så är den en så kallad hybrid, som kan köras både på till exempel el och bensin eller gas och bensin.

0 eller 4 kilo i stället för 29

Det är inte enkelt att räkna ut den exakta effekten av att köra klimatsmarta fordon, många faktorer spelar in. Men här är ett exempel: Om du kör fram och tillbaka mellan Värnamo och Jönköping, släpper du ut 29 kilo koldioxid om du kör en dieseldriven bil. Om du i stället kör på biogas, släpper du ut 4 kilo. Om du väljer elbilen släpper du ut noll kilo koldioxid – förutsatt att bilen är laddat med förnybar el.

Nya laddstationer

I början av året hade Värnamo kommun 59 fossiloberoende fordon. Det är ungefär en fjärdedel av alla kommunens fordon. Dessutom använder tekniska förvaltningen HVO100 i sina fordon. Det minskar utsläppen med upp till 80 procent jämfört med konventionell diesel (källa: Miljöfordon Sverige).

Nyligen installerades 18 nya laddstationer för elbilar på parkeringen för poolbilar vid Stadshuset i Värnamo.

Henric Davidsson.

Henric Davidsson är energi- och klimatrådgivare í Värnamo kommun.

Senast uppdaterad:
2018-08-28