Bibliotek

I Värnamo tätort finns Stadsbiblioteket och biblioteket på Vråen. I kommunen finns bibliotek i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm. Mobila biblioteket kör enligt turlista runt till olika orter i kommunen. Se bibliotek och filialer i menyn för mer information om öppettider och adresser.

Stadsbiblioteket flyttar

Vi stänger stadsbiblioteket i Kulturhuset Cupolen fredag 2 juni.
Hjälp oss flytta! Låna i maj - lämna i september!
Invigning av nya stadsbiblioteket i Gummifabrikenlänk till annan webbplats från 15 september.

Vråens bibliotek har med anledning av stadsbibliotekets stängning för flytt utökade öppetider med bibliotekspersonal hela sommaren. Från och med 7 juni till och med 3 september:
måndag, onsdag, torsdag, fredag kl 10-18,
tisdag kl 13-18.

Vi gör om på talboksavdelningen

Just nu gör vi om stadsbibliotekets talboksavdelning. Om du tycker att det ser ut som många talböcker är bortgallrade beror det på att vi byter ut de hårda fodralen mot de mjuka fodralen. Läs mer om talböcker och egen nedladdning av talböcker under Service och tjänster i huvudmenyn.

Bibblan svarar och Bibblan guidar - källkritisk information!

  • Bibblan svararlänk till annan webbplats är en gratis svarstjänst. Här kan du fråga vad du vill på flera olika språk och få svar så snabbt som möjligt. De som svarar arbetar på bibliotek runt om i Sverige.
  • Bibblan guidarlänk till annan webbplats är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek.

Surfplattorna är här!

Nu blir det ännu enklare att komma till Stadsbiblioteket och läsa en tidning eller tidskrift från hela världen! eller använda våra andra e-tjänster.

Surfplattan är laddad med appar och länkar som biblioteket valt ut. I plattan finns t ex Pressreader som innehåller 6000 tidningar och tidskrifter från hela världen. Men givetvis vill vi gärna ha in förslag att komplettera med!

Du som besökare registrerar dig i lånedisken och får sedan en kod som gör att du kan hämta ut surfplattan i stället. Surfplattan kan endast användas i biblioteket.

Värnamo biblioteks nya station för surfplattor är en av de första i Sverige! Värnamo är en av sex kommuner i länet som ingår i ett regionalt utvecklingsprojekt med Hublet. Hublet är det finska företag som tillverkar plattorna och programvaran. Syftet med projektet är att öka den digitala tillgängligheten och läsningen. Region Jönköping är även först i landet med Hublet.

Hublet

Kursböcker

Nu har Värnamo stadsbibliotek börjat köpa in kursböcker till de utbildningar som finns på Campus Värnamo. Hela utbudet kommer att finnas från det att vi flyttat in i Gummifabriken. Böckerna är märkta med KURS men de står på sin vanliga hyllplacering i biblioteket. Alla får låna kursböckerna, inte bara studenter och vi har två exemplar av varje titel. Lånetiden är två veckor istället för fyra så att fler ska ha möjlighet att låna boken under en läsperiod. Förseningsavgift 5kr/dag. Kursböcker kan inte lånas om.

Låna en Värnamobo!

Vill du träffa nya människor med andra kulturer? Då kan du låna ut din tid och dig själv på Stadsbiblioteket i Värnamo. Vill du lära dig mer om Värnamo? Då kan du låna en Värnamobo.

Så här gör du för att låna en Värnamobo eller låna ut dig själv!

Granskad 2017-05-17
av Åsa Ekblad

Skriv ut