Värnamo kommun
Sidan uppdaterad:
2014-07-18
Uppdaterad av:

Bibliotek

Stadsbiblioteket och Vråenbiblioteket/Träffpunkt Vråen i Värnamo och biblioteken i Bor, Bredaryd, Forsheda och Rydaholm. Mobila biblioteket kör till hållplatser runt om i kommunen. Välkommen!

Glad sommar alla låntagare och besökare!

Bibliotekens ändrade öppettider under sommaren

Går du i grundskolan och har lite läslust i sommar? Var med i bibliotekens aktivitet Sommarboken. Låna och läs en eller flera böcker, när du lämnar ett omdöme på en av böckerna så får du välja en egen bok. Vill du vara med och tävla om en Surfplatta? Då lämnar du in en recension på en av böckerna du läst, i slutet av sommaren utses vinnaren. Sommarbokspapper hämtar du på ditt bibliotek. Eller skriv ut det här: SommarbokspapperPDF (pdf, 366.1 kB)
Länk till Sommarbokens hemsida: http://www.barnensbibliotek.se/Sommarboken/tabid/538/länk till annan webbplats


JAKTEN PÅ KAPTEN KLÄNNING

Torsdag den 21 augusti klockan 19.

Expolischefen och sexförbrytare Göran Lindberg
granskas i bok av Jonas Trolle. Jonas Trolle var
spaningsledare för det uppmärksammade fallet med
Göran Lindberg. Hur gick det till när polisen arbetade med
ett av de mest uppseendeväckande fallen i svensk kriminal-
historia? Historien är som hämtad ur en kriminalroman:
telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och
en husrannsakan på Polishögskolan. Den 21 augusti klockan
19.00 är Jonas Trolle på Stadsbiblioteket och berättar den
fängslande historien. Inbjudan

Bokbingo
Utmana dig själv i din sommarläsning, kryssa sommarens böcker på bingobrickan! Behöver du låna böcker har Värnamo stadsbibliotek öppet enligt ordinarie öppettider hela sommaren. Längre lånetid blir det också. Och vi ger gärna lästips! Ladda ned och skriv ut bingobrickanPDF (pdf, 161.2 kB)

Filmtips!
Passa på att gå och se filmen Förr eller senare
exploderar jag (The fault in our stars).
Filmen som baseras på John Greens succébok
med samma namn. En stark bok om två ovanliga
tonåringar, Gus och Hazel. En gripande
kärlekshistoria, filmen hade svensk biopremiär
22 juni.

Fler böcker som blivit/blir film:
http://www.barnensbibliotek.se/Boktips/
Filmadeböcker/tabid/310/länk till annan webbplats

Premiär för Värnamo biblioteks mobila mediejukebox!
Nu öppnar Värnamo bibliotek en ny bibliotekstjänst – Mediejukeboxen Mobil. Tjänsten ger dig som låntagare kostnadsfri tillgång till E-böcker, ljudböcker, språkkurser och musik direkt i din mobil. Tjänsten fungerar på s.k. smarta mobiltelefoner (iPhone och Android) och kan användas var som helst, och när som helst. Läs mer om Mediejukeboxen och Mobila mediejukeboxen

Värnamo bibliotek startar e-bokcirkel!
Vi läser e-böcker, diskuterar dem i en Facebook-grupp och efter sommaren träffas vi också IRL (In real life) för att diskutera och fika!
Läs mer om e-bokcirkeln

Britannica Library ED
Nu har vi uppslagsverket Britannica Library Ed på Värnamo bibliotek. Du har även möjlighet att söka i Britannica Library hemifrån. Med hjälp av ditt lånekort når du deras funktioner och kataloger var du än är. Britannica är ett av världens främsta och största uppslagsverk på nätet. Engelskspråkigt. Texterna är anpassade efter tre olika åldersgrupper.
Sök i Britannica i Biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök i Britannica hemifrånlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSök i Britannica Library Junior (age group 5 to 10)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök i Britannica Library Student (age group 10-14)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sök i Britannica Library Adult (age group 14 and up)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ Värnamo bibliotek och
kulturförvaltningen på Instagram!
www.instagram.com/varnamobibliotek

Logotype Pojkar läser

Målet med projektet är att försöka
vända trenden att pojkar läser mindre
och sämre samt försöka öka fritidsläsningen och läsförståelsen.

Under hösten 2013 till våren 2014 kommer Värnamo kommuns barn- och skolbibliotekarier jobba med fokusklasser runt om i kommunen.

Följ gärna vårt projekt genom bloggen: www.pojkarlaservarnamo.blogspot.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

”Pojkar Läser” finansieras av Länsbibliotek Jönköping.

Biibblan svarar

Låna en elmätare - få koll på din energi
Har Du koll på vad dina el-apparater drar i el, även om de står i stand-by? Låna en energimätare gratis på stadsbiblioteket eller bokbussen och få en bättre koll på din elförbrukning!

Alla produkter med en stickkontakt kan mätas i effekt (Watt) och energi (kilowattimmar, kWh) och elmätaren kan även ställas in för att räkna ut förbrukningen i kronor. Man kan också mäta standby-förbrukningen, det vill säga vilken förbrukning en apparat har när den inte används men ändå inte är helt avstängd.

Energikalkylen
På Energimyndighetens webbplats kan du som privatperson skapa dig en översiktlig bild över din energiförbrukning. Starta Energikalkylen!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta energi- och klimatrådgivaren
Välkommen att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare om du har frågor om resultatet av mätningen eller andra energifrågor. Miljö- och stadsbyggnadskontoret Henric Davidsson tel. 0370-37 72 01

Mer information

Sök i mediekatalogen

Låna om!
Mina sidorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du låna om, se dina lån och reservationer,  spärra lånekort och byta pin-kod.

Frys reservationer
Logga in på Mina sidor. Under Mina uppgifter finns möjlighet att välja en period när reserverade titlar inte fångas in. T ex när du är på semester.

Skaffa lånekort
Registrera dig som online-låntagare så kan du reservera medier direkt i mediekatalogen.

Du måste vara över 18 år.
Du kan inte ladda ned e-böcker/e-ljudböcker, lyssna via Mobila Mediejukeboxen eller använda databaser med lånekortsinloggning förrän du hämtat ut ett lånekort i biblioteket. Ta med legitimation.

Skaffa lånekortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Val 2014
Du kan förtidsrösta i Värnamo stadsbibliotek, Rydaholms bibliotek och Bokbussen. I Rydaholms bibliotek kan du även rösta på valdagen.

Läs mer om Val 2014, öppettider för förtidsröstning och röstning på valdagen och var övriga vallokaler finns på Valmyndighetens webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster